Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Gezocht: vooroorlogse stamppot rauwe andijvie

1 minuut leestijd
Stamppot rauwe andijvie met een gehaktbal (cc - wiki - Takeaway)
Stamppot rauwe andijvie met een gehaktbal (cc - wiki - Takeaway)

Jacques Meerman vertaalde zelf een groot aantal kookboeken, maar nu is hij bezig met een eigen boek over de geschiedenis van de Nederlandse keuken. Hij is momenteel op jacht naar het oudste recept voor stamppot rauwe andijvie.

Tijdens zijn research kwam Meerman geen ouder recept tegen dan een recept uit 1940, en die stamppot werd gemaakt met kaas in plaats van spek. De auteur kan haast niet geloven dat dit het oudste recept zou zijn van dit Nederlandse culinaire icoon, en roept nu dus de hulp in van het publiek.

Meerman vraagt liefhebbers van de Nederlandse keuken om de archieven in te duiken en bijvoorbeeld de oude kookboeken of receptenschriftjes van (overgroot)moeder door te spitten, op zoek naar het oudste stamppot-rauwe-andijvie-recept. Wie een oud recept vindt kan dat mailen naar zijn uitgever via [email protected].

Diegene die het oudste recept instuurt, krijgt een vermelding in het komend najaar te verschijnen boek Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project

Volg ons: