De succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach verliest in 1938 na de Anschluss haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar naar Engeland te vluchten. Tijdens een bezoek aan een Weense boekhandel vindt ze later haar eigen kookboek terug, met op het omslag als auteur de naam van een man die ze helemaal niet kent...
Welk gerecht klinkt meer Spaans dan de tortilla española? De Spaanse omelet wordt ook tortilla de patatas genoemd, verwijzend naar het hoofdingrediënt, de aardappel, naast de eieren, ajuin en soms paprika of erwtjes. Hoe Spaans is die Spaanse omelet nu eigenlijk?
Beide wereldoorlogen hebben bewezen dat een militaire inspanning op langere termijn pas tot resultaten leidt als het thuisfront overeind blijft. Naast de talloze vrouwen die daadwerkelijk ingeschakeld werden in de oorlogvoering zelf en de (militaire) industrie, waren er de miljoenen die de binnenlandse stabiliteit garandeerden door hun dagelijkse inspanningen in de eigen huiskring.
Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980 gaat 'Luilekkerland' snoepend door de Hollandse keuken van weleer.
Onze kennis over eten en drinken in de oudheid hebben we uit schrijfsels, afbeeldingen en archeologische bronnen. Een speurtocht door deze bronnen levert een scala aan recepten en gerechten op die samen een aardig beeld geven van wat er 2000 jaar geleden op tafel stond.
Het Rijksmuseum Kookboek bevat 900 afbeeldingen uit de collectie van het museum en is een initiatief van vertrekkend museumdirecteur Wim Pijbes.
Het eten van vis was geen vanzelfsprekendheid voor een volk dat traditioneel voornamelijk een landbouwcultuur kende.
Ons zelfbeeld is altijd geweest dat we eenvoudiger kookten dan buitenlanders, maar dat betekent niet dat we altijd proper en bescheiden waren.
In het kader van een tentoonstelling in het Gemeentemuseum en een bijbehorend boek zijn in de eetvertrekken van een tiental landgoederen, paleizen en gemeentehuizen de tafel gedekt en gefotografeerd.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno hebben de handen ineen geslagen voor een tentoonstelling over de Nederlandse eetcultuur.
Het verhaal gaat dat een Italiaanse kok zich bij het maken van de eerste tagliatelle liet inspireren door het haar van Lucrezia Borgia, een buitenechtelijk kind van paus Alexander VI.
Tijdens zijn research kwam Meerman geen ouder recept tegen dan een uit 1940, en deze stamppot werd gemaakt met kaas in plaats van spek.
Culinair journalist Johannes van Dam is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De Amsterdammer werd bekend met restaurantrecensies in Elsevier en later in Het Parool en De Morgen.
Eerste directrice van een kookschool in Nederland De ouders van Anna Catharina Manden waren weinig honkvast. Na haar geboorte in het dorpje Termunten, bij Delfzijl, verhuisde het gezin Manden achtereenvolgens naar de Groningse veenkolonie Wildervank en naar Lobith in Gelderland. Haar vader werkte daar steeds als rijksontvanger en verdiende voldoende om zijn dochter te laten studeren.
In Groot-Brittannië is een manuscript uit de twaalfde eeuw opgedoken waarin enkele recepten zijn beschreven. Onderzoekers spreken van het oudste kookboek uit de Middeleeuwen.
In 1963 werd Julia Child (1912-2004) een nationale bekendheid door The French Chef, een van de eerste kookprogramma’s op televisie.
De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is sinds deze week een bijzonder collectiestuk rijker. Bijzondere Collecties ontving een zeldzaam exemplaar van het zeventiende-eeuws kookboek van Antonius Magirus. Het zogenaamde Koock-boeck oft Familieren Keuken-boeck werd afgelopen week aan Bijzondere Collecties geschonken door de Vrienden van de Bibliotheek van de UvA. Het boek werd in 1612 gedrukt in