Dark
Light

Gideon Sundback (1880-1954) – En de moderne ritssluiting

2 minuten leestijd
Gideon Sundback (1880-1954) - En de moderne ritssluiting
Gideon Sundback (1880-1954) - En de moderne ritssluiting

Het is dinsdag 132 jaar geleden dat de Zweeds-Amerikaanse zakenman Gideon Sundback werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciale animatie.

Doodle voor uitvinder Gideon Sundback
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 132ste geboortedag van Gideon Sundback (1880-1954) is het traditionele logo dinsdag vervangen door een afbeelding en animatie van een ritssluiting.

Soms wordt beweerd dat Gideon Sundback dé uitvinder van ritssluiting is, maar dat is niet helemaal terecht. Voor Sundback waren er al uitvinders bezig geweest met de ontwikkeling van een slimme sluiting voor kleding en tassen en dergelijke.

Het was de Amerikaan Elias Howe (1819-1867) – de man die ook bekend werd als een van de uitvinders van de naaimachine – die in 1851 als eerste probeerde een ritsachtige constructie te maken. Howe besteedde echter niet heel veel aandacht aan de sluiting die hij een ‘automatische, doorlopende kledingsluiter’ noemde.

Kramsluiter van Whitcomb Judson

De ritssluiting van Gideon Sundback
Enige tijd na Howe ontwikkelde de Amerikaan Whitcomb Judson (1836-1909) de zogenaamde kramsluiter. Judson ontwikkelde deze sluiter vooral om een vriend te helpen die vanwege rugproblemen zijn schoenen niet dicht kon krijgen. De sluiting werkte met haken en ogen. Whitcomb Judson demonstreerde de sluiting tijdens de Wereldtentoonstelling in Chicago en ontving in 1896 patent. Een groot commercieel werd de kramsluiter echter niet.

Gideon Sundback werkte voor de onderneming van Judson, de Universal Fastener Company en werd daar op een dag benoemd tot ontwerper. Sundback kreeg opdracht de kramsluiter van Judson te verbeteren omdat die te vaak uit zichzelf open ging. Na enige studie kwam Sundback met een ‘haakloze sluiting’ die bestond uit twee rijen tandjes die met een zogenaamde runner in elkaar werden gehaakt. Gideon Sundback ontving in 1913 patent op zijn uitvinding.

Machine van Gideon Sundback

Later ontwikkelde hij ook een machine waarmee de ritssluiting snel gemaakt kon worden. Een van zijn eerste grote klanten was Benjamin Goodrich die de sluiting gebruikte voor een nieuwe schoenenlijn. De naam ‘zipper’ (rits) zou in 1923 door deze Goodrich geïntroduceerd zijn.

In 1924 werd de metalen ritssluiting door de Zwitser Winterhalter verder geperfectioneerd tot de huidige vorm, die tegenwoordig ook van kunststof (nylon) wordt gemaakt.

Zie ook: Lijst van uitvindingen

Geschiedenis van de ritssluiting

×