Inge Lehmann (1888-1993) – Deense seismologe

Het is woensdag 127 jaar geleden dat de beroemde Deense aardwetenschapper Inge Lehmann werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

Inge Lehmann
Inge Lehmann
Inge Lehmann is vooral bekend omdat ze het onderscheid ontdekte tussen de vaste en de vloeibare kern van de aarde. Ze deed haar ontdekking in 1936, in een tijd dat het voor vrouwen in de wetenschap nog niet erg makkelijk was. Lehmann bewees aan de hand van seismologische metingen van S-golven, dat de aardkern een vloeibare buitenkern heeft en een vaste binnenkern.

Tijdens haar latere werk ontdekte ze nog een andere discontinuïteit op 190 tot 250 kilometer diepte in de aardmantel.

Er is onder meer een planetoïde en een grensvlak in de aarde naar de Deense wetenschapper vernoemd: de Lehmann-discontinuïteit. Ook ontving ze verschillende onderscheidingen, waaronder in 1965 de gouden medaille van de Deens Academie van Wetenschappen.

- advertentie -

The Two Discontinuities Of The Earth – De ontdekking van Inge Lehmann

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: