Week van de koloniale geschiedenis

Inge Lehmann (1888-1993) – Deense seismologe

Het is woensdag 127 jaar geleden dat de beroemde Deense aardwetenschapper Inge Lehmann werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

Inge Lehmann
Inge Lehmann
Inge Lehmann is vooral bekend omdat ze het onderscheid ontdekte tussen de vaste en de vloeibare kern van de aarde. Ze deed haar ontdekking in 1936, in een tijd dat het voor vrouwen in de wetenschap nog niet erg makkelijk was. Lehmann bewees aan de hand van seismologische metingen van S-golven, dat de aardkern een vloeibare buitenkern heeft en een vaste binnenkern.

Tijdens haar latere werk ontdekte ze nog een andere discontinuïteit op 190 tot 250 kilometer diepte in de aardmantel.

Er is onder meer een planetoïde en een grensvlak in de aarde naar de Deense wetenschapper vernoemd: de Lehmann-discontinuïteit. Ook ontving ze verschillende onderscheidingen, waaronder in 1965 de gouden medaille van de Deens Academie van Wetenschappen.

- advertentie -

The Two Discontinuities Of The Earth – De ontdekking van Inge Lehmann


Archiefstukken:

 • Lesje legale verkiezingsfraude

  Lesje legale verkiezingsfraude

  Dat een verkiezingsoverwinning ook monsterlijk kan zijn, is in 1812 geillustreerd door gouverneur Elbridge Gerry. Vrijwel letterlijk: de truc waarop hij zijn overwinning behaalde staat sindsdien bekend als een Gerrymander, … Lees verder »
 • Autonome Republiekjes

  Autonome Republiekjes

  Etnische Grieken wilden niet worden bestuurd door Albanezen. Nederlandse militairen die in Albanië een gendarmerie moesten opbouwen, kregen het er zwaar mee. Lees verder »
 • Dukdalf: ‘Een touw om Alva’s nek!’

  Dukdalf: ‘Een touw om Alva’s nek!’

  Een dukdalf is een massieve paal die boven het water uitsteekt en waar schippers hun vaartuigen aan vastleggen. Het woord kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Lees verder »
 • Toen Twix nog Raider heette

  Toen Twix nog Raider heette

  Voor de nostalgici onder u. De krokante chocoladerepen Twix die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen in reclames, had vroeger een hele andere naam: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister