Dark
Light

Waarom Groenland Groenland heet

De marketingtruc van vikingprins Erik de Rode
Auteur:
2 minuten leestijd
Groenland. cc/Kordas
Groenland. cc/Kordas

WWaarom heet Groenland Groenland? Het is zo’n – wellicht zinloze – vraag waarop je maar net het antwoord moet weten. Dat het voornamelijk met ijs bedekte land Groenland heet is eigenlijk de oorzaak van een grote marketingstunt.

Als we de sage van Erik de Rode tenminste moeten geloven.

Groenland
Satellietfoto van Groenland
De sage:

Erik de Rode leefde ongeveer van 950 tot 1003 en dankte zijn achternaam aan zijn rode haar. Als Erik tien is, moet zijn vader Thorvald Asvaldsson, zijn land Noorwegen vanwege een aantal moorden noodgedwongen verlaten. De familie Asvaldsson belandt in IJsland. Erik trouwt daar na enige jaren met een rijke vrouw: Thjodhild.

D

Erik de Rode
Erik de Rode
e geboren Noor bewijst enige tijd hierna echter een zoon van zijn vader te zijn. In 982 wordt hij voor drie jaar verbannen van IJsland omdat hij zijn buurman zou hebben omgebracht. Volgens de sage zou deze buurman eerder enkele van Eriks slaven hebben gedood. Aangezien Erik de Rode IJsland moet verlaten besluit hij op zoek te gaan naar een eiland ten westen van dat land, waarover dan een verhaal de ronde doet.

Erik bereikt het land na enige tijd en zwerft ongeveer drie jaar langs de kust. Als het veilig is om terug te keren naar IJsland, vertelt hij daar de sterkste verhalen over het land. Het zou er prachtig groen zijn, een prima plek om te leven. Erik hoopt de IJslanders op deze manier te interesseren voor het nieuwe land. Zijn plan slaagt. Met een groot aantal kolonisten keert hij in 985 terug naar Groenland. Hij sticht er drie koloniën aan de westkust en krijgt zelf de titel ‘hoogste hoofdman’.

Denemarken

Vlag van Groenland
Vlag van Groenland
Groenland maakt momenteel deel uit van het koninkrijk Denemarken. Sinds 1979 heeft het eiland, dat voor ongeveer 80 procent bedekt is met een dikke ijslaag, echter een onafhankelijke positie ten opzichte van dat land.

Het grootste deel van de kolonisten die naar aanleiding van de mooie verhalen van Erik de Rode naar heteiland trok, vertrok rond de vijftiende eeuw naar aanleiding van de kleine ijstijd die het eiland dan moeilijker bewoonbaar maakt. Rond 1721 wordt het eiland geherkoloniseerd, dan door Denemarken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×