Dark
Light

Grafsteen SS-tankcommandant Michael Wittmann gestolen

Auteur:
1 minuut leestijd
Graf van Michael Wittmann - cc
Graf van Michael Wittmann - cc

De bekende Duitse tankcommandant Michael Wittmann, die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een lange reeks successen sneuvelde, ligt begraven op het Duitse oorlogskerkhof La Cambe in Normandië. Onlangs blijkt zijn grafsteen te zijn gestolen. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Michael Wittmann (1914-1944) is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de succesvolste tankcommandanten ooit. In zijn korte carrière zou hij maar liefst 156 vijandige tanks hebben vernietigd. Daarnaast werden nog zo’n 200 stukken artillerie en 300 kleine legervoertuigen door hem onschadelijk gemaakt.

Bekend is vooral de slag om Villers-Bocage, waarbij Wittmann in zijn eentje een heel geallieerd legerkonvooi aanviel. In korte tijd vernietigde hij 27 geallieerde pantservoertuigen. Wittmann ontving onder meer het Ridderkruis met eikenloof en zwaarden.

Michael Wittmann (cc-Bundsarchiv)
Michael Wittmann (cc-Bundsarchiv)

De Duitser boekte grote successen maar overleefde de oorlog zelf niet. Op 8 augustus 1944 werd zijn tank vernietigd door een M4 Sherman Firefly. Een ander verhaal vermeldt dat zijn tank werd beschoten door gevechtsvliegtuigen. Feit is dat Wittmann sneuvelde. Aanvankelijk belandde hij in een anoniem massagraf. Na de oorlog werd de beruchte tankcommandant herbegraven op het Duitse oorlogskerkhof in La Cambe.

Zijn graf werd geregeld bezocht door neo-nazi’s. De Franse politie vermoedt dan ook dat de daders uit die hoek komen. Bild publiceerde ook een foto van twee neo-nazi’s bij het graf van de SS’er.

Boek: Michael Wittmann And The Waffen Ss

Greatest Tank Battles Michael Wittmann Greatest Tank Ace:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×