Stalins sloophamer: JS-2 tank

De sterkste Sovjettank die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld en ingezet werd was de Jozef Stalin 2 (JS-2). Die tank was een gepantserde kolos met extreme vuurkracht.

M4 Sherman tegen Panther

Dit artikel tracht een gedetailleerde vergelijking te maken en zoomt alleen in op de bewapening, de munitie en de bepantsering van de genoemde tankmodellen. Ook herinneringen van Amerikaanse militairen aan de M4 Sherman en de Panther worden opgehaald.

Het stalen gevaarte van de Eerste Wereldoorlog: Sturmpanzerwagen A7V

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werden nieuwe wapens, zoals tanks, vliegtuigen en machinegeweren, voor het eerst ingezet. De statische oorlogssituatie aan het Westfront zorgde ervoor dat nieuwe wapens nodig waren om de impasse te doorbreken. De tank was in feite het antwoord op het onvermogen van de infanterie om door

Antitankkanonnen van Hitler-Duitsland (1933-1945)

Dit artikel gaat in op de belangrijkste antitankkanonnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet werden door de Wehrmacht en de Waffen-SS. Net als de Duitse tank maakte ook het antitankkanon in Hitler-Duitsland een grote ontwikkeling door: steeds grotere en krachtigere antitankkanonnen werden in de oorlog ingezet.

T-34: ‘wondertank’ of mythe?

De Sovjet T-34 tank is een tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog in groten getale werd ingezet. De sterke bepantsering, de goede vuurkracht en de hoge productieaantallen van de T-34 tank zouden doorslaggevende factoren zijn geweest voor de nederlaag van nazi-Duitsland. Dit artikel tracht antwoord te geven op de vraag

De M4 Sherman-tank: succes of mislukking?

De Amerikaanse M4 Sherman-tank was tijdens de Tweede Wereldoorlog het ‘werkpaard’ van de geallieerden. In totaal werden van de tank ongeveer 50.000 stuks geproduceerd. Dit artikel geeft antwoord op de vraag in hoeverre de M4 Sherman-tank een succesvol tankontwerp was waarbij met name gelet wordt op bepantsering, vuurkracht en productieaantallen.

Hitlers stalen vuist: de evolutie van het Duitse tankwapen 1939-1945

De Tweede Wereldoorlog (1939-1945) wordt gekenmerkt door een wapenwedloop tussen de geallieerde strijdmachten en de Asmogendheden (bestaande uit Hitler-Duitsland, fascistisch Italië en het Japanse Keizerrijk). De ontwikkeling van het tankwapen aan het begin van de twintigste eeuw heeft bijgedragen aan overwinningen aan geallieerde en aan Duitse zijde.

De ‘grappige’ rupsvoertuigen van generaal Percy Hobart

Mans En Garde: Hobart’s Funnies Het succes van de landing der landingen, D-Day 6 juni 1944, werd deels mogelijk gemaakt door speciale technische versies van bestaand rollend materieel. De aangepaste rupsvoertuigen kregen samengevoegd met de naam van de baas achter de ontwikkelingen, generaal Percy Hobart, de bijnaam Hobart’s Funnies.

De anti-tank hond

Toen Rusland in 1941 door de grootste militaire operatie in de geschiedenis in hoog tempo werd veroverd, nam het Rode Leger spraakmakende maatregelen.