Dark
Light

Grote verbouwing voor Museum Het Rembrandthuis

Auteur:
1 minuut leestijd
Impressie van het vernieuwde museum (Museum Het Rembrandthuis)
Impressie van het vernieuwde museum (Museum Het Rembrandthuis)

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft deze week de plannen voor een grote verbouwing onthuld. Na de uitvoering van een zogeheten ‘Meesterplan’, vanaf 2021, heeft het museum dertig procent meer publieksruimte.

Rembrandt van Rijn, "Zelfportret met twee cirkels" (ca. 1667). Bron: Rijksmuseum
Rembrandt van Rijn, “Zelfportret met twee cirkels” (ca. 1667). Bron: Rijksmuseum
De verbouwing wordt uitgevoerd door architect Janneke Bierman (Bierman Henket Architecten) en ontwerper Lies Willers en zal naar verwachting zo’n zeven miljoen euro kosten.

Het Rembrandthuis is gevestigd in een voormalig woonhuis in de Jodenbreestraat in Amsterdam. Rembrandt woonde en werkte hier tussen 1639 en 1658. Het museum opende de deuren in 1911. Sinds 1998 zijn in een gebouw naast de oorspronkelijke woning van de kunstenaar tentoonstellingen te zien.

Missie

In het museum blijven het atelier en de privévertrekken van Rembrandt een zeer prominente rol vervullen. Andere ruimtes moeten meer de uitstraling van een modern museum krijgen. Daarnaast wil het Rembrandthuis zich de komende tijd meer ontwikkelen als kenniscentrum. Na de verbouwing hoopt het museum jaarlijks ongeveer driehonderdduizend bezoekers te kunnen verwelkomen. Museumdirecteur Lidewij de Koekkoek:

“Het museum wil de magische plek zijn waar je Rembrandt beter leert kennen en je geïnspireerd raakt door zijn manier van werken. Onze missie is om de uitzonderlijke betekenis van Rembrandt van Rijn, zijn voormalige huis en de collectie die zich daarin bevindt in al zijn facetten te koesteren, te verdiepen, te actualiseren en te delen met een zo groot en zo breed mogelijk publiek. Zónder vernieuwing kunnen we deze missie in de toekomst niet meer op een optimale manier volbrengen.”

De verbouwing wordt gefaseerd uitgevoerd en duurt naar verwachting tot 2023.

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Overzicht van boeken over Rembrandt van Rijn

×