Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Grote verbouwing voor Museum Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft deze week de plannen voor een grote verbouwing onthuld. Na de uitvoering van een zogeheten ‘Meesterplan’, vanaf 2021, heeft het museum dertig procent meer publieksruimte.

- ad -

Rembrandt van Rijn, "Zelfportret met twee cirkels" (ca. 1667). Bron: Rijksmuseum
Rembrandt van Rijn, “Zelfportret met twee cirkels” (ca. 1667). Bron: Rijksmuseum
De verbouwing wordt uitgevoerd door architect Janneke Bierman (Bierman Henket Architecten) en ontwerper Lies Willers en zal naar verwachting zo’n zeven miljoen euro kosten.

Het Rembrandthuis is gevestigd in een voormalig woonhuis in de Jodenbreestraat in Amsterdam. Rembrandt woonde en werkte hier tussen 1639 en 1658. Het museum opende de deuren in 1911. Sinds 1998 zijn in een gebouw naast de oorspronkelijke woning van de kunstenaar tentoonstellingen te zien.

Missie

In het museum blijven het atelier en de privévertrekken van Rembrandt een zeer prominente rol vervullen. Andere ruimtes moeten meer de uitstraling van een modern museum krijgen. Daarnaast wil het Rembrandthuis zich de komende tijd meer ontwikkelen als kenniscentrum. Na de verbouwing hoopt het museum jaarlijks ongeveer driehonderdduizend bezoekers te kunnen verwelkomen. Museumdirecteur Lidewij de Koekkoek:

- advertentie-

- ad -

“Het museum wil de magische plek zijn waar je Rembrandt beter leert kennen en je geïnspireerd raakt door zijn manier van werken. Onze missie is om de uitzonderlijke betekenis van Rembrandt van Rijn, zijn voormalige huis en de collectie die zich daarin bevindt in al zijn facetten te koesteren, te verdiepen, te actualiseren en te delen met een zo groot en zo breed mogelijk publiek. Zónder vernieuwing kunnen we deze missie in de toekomst niet meer op een optimale manier volbrengen.”

De verbouwing wordt gefaseerd uitgevoerd en duurt naar verwachting tot 2023.

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Overzicht van boeken over Rembrandt van Rijn


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • 7 juni 1661 – De Amersfoorters verslepen hun Kei

  7 juni 1661 – De Amersfoorters verslepen hun Kei

  Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, op initiatief van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. De stad dankt aan deze geschiedenis de bijnaam ‘Keistad’ en inwoners van de stad zijn …Lees bericht »
 • Grondwet nr. 5

  Grondwet nr. 5

  Het is een ondoorgrondelijke mededeling, zeker voor een historicus zonder wiskunde in zijn pakket. Op welke ‘breinbreker’ doel ik? Op de website van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk worden wij alvast enthousiast gemaakt voor het tweede grote evenement dat, …Lees bericht »
 • Ooggetuigen van de Watersnoodramp (1953)

  Ooggetuigen van de Watersnoodramp (1953)

  Direct na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 schreef de burgemeester van Battenoord op Goeree-Overflakkee een verslag, gebaseerd op zijn ervaringen en die van vijftien anderen. De situatie in Battenoord was representatief voor de ontwikkelingen overal in het rampgebied.Lees bericht »
 • Indra Kamadjojo – De eeuwige ‘Oosterling’

  Indra Kamadjojo – De eeuwige ‘Oosterling’

  Leo Broekveldt werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van een Indische moeder en een uit Nederland afkomstige hoge ambtenaar. ‘Leetje’ vertrok als puber naar Den Haag, studeerde rechten, maar koos voor een leven als revuedanser. In de jaren dertig groeide …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las