Dark
Light

Curon bestaat niet meer, maar de kerktoren is nog wel te zien

Auteur:
2 minuten leestijd
https://pixabay.com/nl/photos/reschensee-curon-venosta-resia-meer-2352218/
De kerktoren van het verdwenen dorpje Graun of Curon (CC0 - Pixabay - photosforyou)

Het dorpje Curon in de Italiaanse regio Zuid-Tirol bestaat niet meer. Vanwege de bouw van een stuwdam verdween het kleine dorpje eind jaren veertig onder water. Voorafgaand werden de meeste gebouwen opgeblazen. De kerk werd ontzien. De torenspits steekt vandaag de dag nog boven het water van het Reschenmeer uit, als eenzame herinnering aan het verdwenen dorp.

Vanwege de bouw van de dam, die gebruikt werd om de regio van elektriciteit te voorzien, moesten ongeveer negenhonderd inwoners hun huis verlaten. Zij werden ondergebracht in weinig comfortabele houten barakken. Velen van hen hadden zich in de jaren hiervoor tevergeefs verzet tegen de komst van de stuwdam. Ze stonden machteloos. Wat ook niet meehielp was dat het verantwoordelijke bouwbedrijf, Montecatini, communiceerde in het Italiaans, terwijl de inwoners van het oude Curon in veel gevallen alleen het Duits machtig waren.

Poster van de Netflix-serie Curon
Poster van de Netflix-serie Curon
In de buurt van het oude dorp ontstond hierna een klein nieuw dorpje, Curon Ventosa of Graun im Vinschgau. Vandaag de dag wonen hier een kleine 2500 mensen. Toeristen weten het gebied aardig te vinden. Zij komen niet zozeer voor het nieuwe dorpje, maar trekken massaal naar het stuwmeer om foto’s te maken van het veertiende-eeuwse torentje, het enige visuele overblijfsel van het verdwenen Curon. In 2021 waren tijdelijk nog enkele andere restanten van het dorp te zien omdat het reservoir van de stuwdam toen in verband met onderhoudswerkzaamheden werd geleegd.

Serie en boek

Televisiekijkers kunnen het dorpje ook kennen van de Netflix-serie Curon uit 2020. Deze fantasyserie draait om een tiener-tweeling die opgroeide in het dorpje aan de Oostenrijks-Italiaanse grens. Als ze op een dag terugkeren, ontrafelen ze een schimmige familiegeschiedenis. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het dorp, is de roman Ik blijf hier van Marco Balzano een aanrader. Hierin is te lezen hoe de lokale gemeenschap op zijn kop wordt gezet door het Italiaanse en Duitse fascisme én de komst van de stuwdam. Balzano verdiepte zich ter voorbereiding van zijn boek uitgebreid in de dorpsgeschiedenis en sprak met veel voormalige bewoners.

De oude kerktoren van Curon / Graun in een bevroren Reschenmeer, 2005
De oude kerktoren van Curon / Graun in een bevroren Reschenmeer, 2005 (CC BY-SA 3.0 – Frederik Schulz – wiki)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×