Geschiedschrijving gaat meestal over bloedserieuze zaken. Toch valt er ook best wat te lachen of minimaal te glimlachen. En om met dichter Piet Paaltjens te spreken: soms is er aanleiding voor een ‘grimlachje’. Onderstaand een kleine greep uit historische vermakelijkheden.
Soms hoor je in de media weleens de zegswijze ‘het Heintje Davids-effect’ voorbijkomen. De uitdrukking verwijst naar een persoon, dat is wel duidelijk. Maar naar wie?
Wie actief is op sociale media kan ze al eens voorbij hebben zien komen, de berichten van Medieval Memes. Het gaat om middeleeuwse prenten die zijn voorzien van een ludieke tekst of grappige gif-animatie. Via een zogenoemde ‘Meme Generator’ kun je jezelf ook uitleven en je eigen meme bedenken.
Handige Harry’s zijn mensen die twee rechterhanden hebben en goed zijn in repareren, verbouwen en klussen. Maar wie heeft de populaire alliteratie handige Harry eigenlijk bedacht?
Een oud gezegde leert dat men van de wind niet kan leven. De Franse artiest Joseph Pujol bewees eind negentiende eeuw dat dit niet per se waar hoeft te zijn. Pujol verdiende namelijk de kost door in theaters scheten te laten.
In het VPRO-radioprogramma Doodsangst Escapade riep Willem de Ridder in 1978 mensen op naar Woudrichem te gaan. Daar stond de boot klaar naar Slot Loevestein.
In dit artikel worden twee refereynen die in 1561 door rederijkers uit Rijnsburg zijn voorgedragen onder de loep genomen. Het bijzondere aan deze twee gedichten is dat je kunt zien dat de auteurs aan zelfcensuur deden. De reden van die voorzichtigheid is bovendien ook te achterhalen.