Herinneringscentrum Auschwitz ontvangt brief SS’er

Het herinneringscentrum van voormalige concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen, plaatste in Polen een oproep om documenten en foto’s van voormalige kampbewakers bij elkaar te krijgen. Dit om meer inzicht te krijgen in de mentaliteit en gedachtenwereld van de bewakers. Het centrum heeft nu voor het eerst een brief van een bewaker ontvangen.

Het gaat om een anonieme schenking. De brief is gedateerd op 1 april 1944 en bevat een paasgroet van SS’er Stefan Dilmetz Ostergrüße aan Ludwig Fitterling, eveneens lid van de SS. De verzender was op dat moment twintig jaar oud.

Wojciech Plosa, directeur van het museumarchief:

“Tot nu toe hadden wij geen voorbeelden van privé-correspondentie die een SS-bewaker in het concentratiekamp schreef aan familie of bekenden.”

De brief van de SS'er (auschwitz.org)
De brief van de SS’er (auschwitz.org)

Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: