Dark
Light

Het laatste concert van The Beatles (1969)

The Beatles’ rooftop concert
Auteur:
1 minuut leestijd
The Beatles' rooftop concert - Still YouTube

Op 30 januari 1969 geven The Beatles hun laatste openbare concert. Het wordt een bijzonder optreden. Het wordt gegeven vanaf het dak van het gebouw van Apple Records in Londen.

The Beatles, volgens velen de invloedrijkste band uit de geschiedenis van de popmuziek, worden in de jaren zestig wereldberoemd. Aanvankelijk maakt de muziek van de groep onderdeel uit van de Merseybeat, maar uiteindelijk wordt er een geheel eigen muziekstijl ontwikkeld. De massahysterie rond de band wordt bekend als beatlemania.

Na jaren van enorme successen begint de groep in de loop van de jaren zestig uit elkaar te vallen. Terwijl The Beatles in 1968 bezig zijn met de opnames voor het ‘witte’ dubbelalbum, wordt steeds duidelijker dat de groep definitief uit elkaar gaat vallen. Tot onvrede van John Lennon werpt Paul McCartney zich steeds vaker op als de leider van de groep en aan de andere kant irriteren de andere Beatles zich aan het feit dat Lennon zijn extravagante vriendin Yoko Ono meeneemt naar de studio.

‘I hope we’ve passed the audition’

Op 30 januari geven The Beatles onaangekondigd hun laatste openbare concert. De band speelt, samen met toetsenist Billy Presto, negen takes van vijf liedjes vanaf het dak van Apple Record. Het publiek snapt aanvankelijk niet wat er gebeurt, maar uiteindelijk krijgen steeds meer mensen door dat het The Beatles zijn die optreden. Na 42 minuten wordt het concert uiteindelijk beëindigd door de politie. John Lennon besluit het optreden met de beroemd geworden woorden:

“I’d like to say thank you on behalf of the group and ourselves and I hope we’ve passed the audition.”

Later dat jaar brengen The Beatles nog het album Abbey Road uit. De laatste succesvolle klassieke elpee van de band. John Lennon kondigt kort hierna aan uit de band te willen stappen. het nieuws wordt echter stilgehouden. Na een promotionele fotosessie in september 1969 worden de leden van The Beatles echter niet meer samen gezien.

Link: Uitgaven van The Beatles

×