Het neusje van de zalm – Herkomst van de uitdrukking

Als iets superlekker is of van zeer hoge kwaliteit, dan zegt men wel dat het onderwerp in kwestie “het neusje van de zalm is”. Daarmee benadrukt men dat het om het beste van het beste gaat. Vermogende personen nemen soms geen genoegen met mindere kwaliteit. Ze willen alleen het állerbeste.

Opmerkelijk genoeg is het geen gebruik om letterlijk het neusje van een zalm te eten. Wel wordt het uiteinde van deze vis, het deel dat net onder de mond zit, beschouwd als het lekkerste deel. Hierdoor is “het neusje van de zalm” symbool komen te staan voor goede kwaliteit. De uitdrukking wordt al zeker sinds de achttiende eeuw gebruikt.

In het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek komt men de uitdrukking onder meer veel tegen in oude advertenties. Zoals hieronder, in een advertentie voor Circus Carré:

Advertentie in de Rotterdamsche courant, 16-08-1889 (Delpher)
Advertentie in de Rotterdamsche courant, 16-08-1889 (Delpher)

Bekijk ook: Historische uitdrukkingen, spreekwoorden en scheldwoorden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: