Dark
Light

Historische Amsterdamse straatnamen online

Auteur:
1 minuut leestijd

Historische straatnamen Amsterdam
Amsterdam heeft in de loop der eeuwen een heleboel straatnamen gehad. Veel van die namen worden inmiddels niet meer gebruikt. Ze zijn echter nog wel te vinden in het Stadsarchief van Amsterdam. Het bedrijf Islands of meaning heeft deze oude straatnamen letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.

Het bedrijf maakte een kaart waarop het Amsterdam van vandaag de dag te zien is. Op de verschillende straten zijn kruisjes (andreaskruisjes) te vinden en wie daar op klikt krijgt te zien welke namen de straat in de loop der geschiedenis ooit heeft gehad.

Menno den Engelse van Islands of meaning, een bedrijf dat zich specialiseert in het gebruik van open data, dook hiervoor in de archieven van het Stadsarchief van Amsterdam. Deze archiefinstellingen biedt de mogelijkheid om op straatnaam te zoeken in oude akten. Den Engelse:

“Van elke gevonden akte geeft het archief zowel de huidige straatnaam als de straatnaam zoals die in de akte voorkomt. Ik heb gekeken welke hedendaagse straatnamen welke historische varianten opleverden. Omdat de aldus verkregen koppelingen aardig zijn om te bekijken en omdat er online geen kaart te vinden was waarop je makkelijk historische namen kunt zoeken heb ik die zelf gemaakt.”

Momenteel zijn alleen de historische namen van de straten in het centrum van de hoofdstad op te vragen. Bezoekers die informatie hebben over straten buiten het centrum kunnen die informatie eventueel zelf aan de kaart toevoegen. De kaart is hier te bekijken: www.islandsofmeaning.nl/projects/straatnamen.

Boek: Stadsatlas Amsterdam

×