Dark
Light

Honderd jaar oude cake gevonden op Antarctica

Auteur:
1 minuut leestijd
De cake rook volgens de onderzoekers ook nog vrij aardig (Foto Antarctic Heritage Trust)
De cake rook volgens de onderzoekers ook nog vrij aardig (Foto Antarctic Heritage Trust)

Wetenschappers hebben op Antarctica een honderd jaar oude fruitcake gevonden. Vermoed wordt dat de cake werd meegenomen door reizigers die onderdeel uitmaakten van de expeditie van Robert Falcon Scott. Deze Brit probeerde een eeuw geleden als allereerste mens ooit de geografische zuidpool te bereiken. Scott verloor de strijd van de Noor Roald Amundsen.

Blik waarin de cake zat  (Foto Antarctic Heritage Trust)
Blik waarin de cake zat (Foto Antarctic Heritage Trust)
Al ruim een jaar doen archeologen onderzoek bij Kaap Adare, een uitvalbasis van de poolverkenners. Inmiddels zijn al bijna 1.500 voorwerpen geconserveerd. De cake werd aangetroffen in een tinnen bak, die door de tand des tijds flink is aangetast. De fruitcake zelf ziet er volgens de onderzoekers echter nog verbazingwekkend goed en “bijna eetbaar” uit. Het gaat om cake van het merk Huntley & Palmers. Naar verluidt was dit het favoriete merk van expeditieleider Robert Falcon Scott.

Volgens medewerkers van het Antarctic Heritage Trust is fruitcake ideaal voedsel om mee te nemen voor poolverkenners:

“Er zit veel energie in de cake. Dat kun je wel gebruiken tijdens zware omstandigheden.”

De cake is mee teruggenomen naar de basishut van Scott. De Antarctic Heritage Trust doet al decennia onderzoek bij de voormalige kampementen van ontdekkingsreizigers op de zuidpool. In het verleden zijn al vaker bijzondere vondsten gedaan. Zo vond men bijvoorbeeld eens honderd jaar oude whisky onder de hut van Ernest Shackleton. En in 2009 werd bij het basiskamp van Robert Falcon Scott boter gevonden.

Bekijk ook: Lijst van ontdekkingsreizigers
Boek: Scotts Laatste Expeditie

Beoordeel dit bericht

Score / 5. Stemmen:

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×