Robert Falcon Scott en zijn reis naar de zuidpool

Ontdekkingsreiziger

Britse ontdekkingsreiziger die vooral beroemd werd door zijn poging als eerste mens de geografische zuidpool te bereiken. De Brit bereikte de pool, maar niet als eerste. De Noor Roald Amundsen was hem voor. De tragiek in het verhaal van Scott zit hem niet alleen in de mislukte poging als eerste de zuidpool te bereiken. Na, als tweede expeditie de zuidelijke pool te hebben bereikt, overlijden alle expeditieleden in het poolgebied.

Robert Falcon Scott
Robert Falcon Scott
Robert Falcon Scott wordt op 6 juni 1868 geboren in Devenport en toont al snel veel belangstelling voor zeevaart. Hij gaat studeren aan de Stubbington House School. Dit om zich voor te bereiden op toelatingsexamens voor de Royal Navy. Scott slaagt in 1881 in zijn poging en reist hierna op verschillende schepen over de wereld.

Tijdens een reis op het schip de Empress of India ontmoet Scott Clements Markham die hem verteld van plan te zijn naar Antarctica te varen. Dit wekt de belangstelling van Scott en als Markham hem vraagt om te varen bedenkt de Brit zich niet. Robert Falcon Scott wordt in 1901 leider van de zogenaamde National Antarctic Expedition.

In 1904 keert Scott terug in Engeland en schrijft hij een boek over zijn ervaringen in het zuidelijke deel van de aarde: The voyage of the Discovery. In de tussentijd gaat bij Scott meer en meer het verlangen bestaan om de eerste mens te worden die de geografische zuidpool bereikt. Tijdens zijn eerste reis naar Antarctica had hij dit al geprobeerd, maar toen moest hij op 82.15 graden zuiderbreedte stoppen.

- advertentie -

De Terra Nova
De Terra Nova
In 1911 probeert Robert Falcon Scott het opnieuw. Terwijl hij met het schip de Terra Nova onderweg is naar het gebied ontvangt hij een telegram van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. De Noor vertelt hem dat ook hij op reis is naar de zuidpool. Scott heeft dus concurrentie.

De omstandigheden zijn slecht voor Scott en zijn expeditieleden. Het ijs begint te dooien waardoor het lopen extra moeilijk wordt. Als ze uiteindelijk op 16 januari in de buurt van de zuidpool zijn, ziet een van de expeditieleden, Henry Bowers, iets wapperen in de verte. Het blijkt een Noorse vlag te zijn. Roald Amundsen is hen voor geweest. De Britse reizigers arriveren dus als tweede expeditie op de geografische zuidpool en treffen daar een behalve een vlag ook een telegram van Amundsen.

Op de terugweg van de zuidpool overlijden zowel Scott als de vier andere Britse expeditieleden. Enkele expeditieleden die achtergebleven waren in Cape Evans gaan op zoek en treffen de expeditieleden Robert Falcon Scott, Henry Bowers en Edward Wilson dood in hun tent aan. De twee andere expeditieleden, Edgar Evans en Lawrence Oates, blijken al eerder te zijn overleden en worden nooit teruggevonden.

In de tent van Robert Falcon Scott vinden ze een dagboek. De laatste woorden schreef Scott hierin op 29 maart 1912: “In Gods naam, denk aan onze nabestaanden.”


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister