Berichten over de beroemde en minder bekende ontdekkingsreiziger. Spannende, koude, warme en ontroerende verhalen over doorzettingsvermogen en de zoektocht naar nieuwe grenzen.
Op de hartvormige wereldkaart van Martin Waldseemüller uit 1507 werd voor het eerst de naam ‘America’ vermeld – voor het zuidelijke deel van het continent.
De ziekte scheurbuik is een bijzondere ziekte, die ontstaat door een langdurig tekort aan vitamine C. De ziekte kwam vooral sinds de ontdekkingsreizen vanaf eind vijftiende eeuw veel voor op schepen, zoals op schepen van de VOC en WIC.
De term conquistador komt vaak voorbij in de geschiedschrijving. Wat is de betekenis van dit begrip? Een korte geschiedenis van de rol die de conquistador in de geschiedenis heeft gespeeld.
Gerrit de Veer nam deel aan twee van de drie tochten die Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck ondernamen boven Scandinavië en Rusland, op zoek naar de noordoostelijke doorvaart naar Azië.
Schrijver en historicus Adwin de Kluyver schetst in Het gedroomde Noorden – een atlas hoe we in de loop der eeuwen naar de bovenkant van de aarde zijn gaan kijken. Een voorpublicatie uit het boek; over ijsberen, gekkengoud en het Behouden Huys.
Peru, 1859. Merrick Tremayne reist, met tegenzin, in opdracht van de Britse overheid af naar Bedlam. Daar moet hij op zoek naar de bomen die kinine herbergen, het enige geneesmiddel tegen de om zich heen grijpende malaria.
Zestig jaar nadat zijn vader de eerste Belgische poolexpeditie naar Antarctica ondernam, deed zijn zoon Gaston de Gerlache de expeditietocht met succes nog eens over.