Dark
Light

‘Huishoudelijk gesodemieter tijdens de oorlog’

Komedie over de Tweede Wereldoorlog
Auteur:
1 minuut leestijd

Onder de titel, Verzet, hebben Luuk van Bemmelen en Rob Lücker een Nederlandse komediefilm over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. De film wordt vrijdagavond uitgezonden op Nederland 2, in het kader van het One Night Stand-filmprogramma.

Verzet - Een komedie over de Tweede Wereldoorlog
Verzet – Een komedie over de Tweede Wereldoorlog
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland verschijnen in Nederland nauwelijks komedies over de Tweede Wereldoorlog. De zwarte komedie Verzet is een uitzondering. De film vertelt het verhaal van Fons (René van ’t Hof), een weinig sociale porseleinverzamelaar en Rachel (Sanne Vogel), een verwende Joodse onderduikster.

Als Fons zijn oog laat vallen op een zeer zeldzaam, maar zeer duur stuk porselein, biedt zijn buurman Gerrit aan om te helpen. Hij schiet Fons het geld voor, als een Joods meisje een paar dagen bij Fons mag logeren. Fons krijgt al snel spijt van zijn ruimhartigheid. Rachel blijkt niet het schuchtere slachtoffer dat Fons voor ogen had, maar een verwende prinses die binnen no time het hele huis overneemt. Buiten nadert de oorlog zijn einde, maar binnen moet de ware strijd pas echt beginnen…

Regisseur Rob Lücker over zijn film:

“De film belicht op luchtige wije het huishoudelijk gesodemieter ten tijde van oorlog. Zo gezegd de burger die in de woonkamer zijn eigen ‘Krieg’ aan het voeren is. In dit geval werkt de Joodse en hautaine onderduikster Rachel het hoofdkarakter Fons flink op de zenuwen. Deze ironische insteek was voor mij dan ook de reden om het script van Luuk van Bemmelen met beide handen aan te grijpen, omdat ik de drang voel een film te maken die op een humoristische manier tegen de grens van het moreel fatsoen aanzit.”

One Night Stand

One Night Stand is een dramareeks van nieuwe filmmakers. De komende weken worden er acht films van vijftig minuten uitgezonden. WOII-komedie Verzet bijt vrijdag het spits af (Nederland 2, 21:05 uur)

Trailer van ‘Verzet’:

×