Dark
Light

Iconische Boekentoren Gent heropend na restauratie

1 minuut leestijd
Boekentoren UGent - de belvedère boven de 24-ste verdieping, 2013
Boekentoren UGent - de belvedère boven de 24-ste verdieping, 2013 (CC BY-SA 3.0 - Michiel Hendryckx - wiki)

In Gent zijn na negen jaar restauratie de bibliotheekruimtes en belvedère (uitzichtpunt) van de Boekentoren weer te bezoeken. De betonnen toren van de bekende architect Henry Van de Velde wordt door Universiteit Gent gebruikt als erfgoedbibliotheek en open monument voor rondleidingen.

Boekentoren in Gent
Boekentoren in Gent (CC BY-SA 3.0 – PMRMaeyaert – wiki)
De Boekentoren ligt op de top van de Blandijnberg, het hoogste punt van Gent. Het 64-meter hoge gebouw, door het Vlaams ministerie van Onroerend Erfgoed betiteld als “een van de iconen van de architectuur uit het Interbellum”, is in de jaren dertig ontworpen als opslagplaats voor boeken en erfgoedcollecties van de Gentse universiteitsbibliotheek. In 1942 opende het gebouw zijn deuren. Het ministerie over het bouwwerk:

“Voor de toren koos architect Henry Van de Velde voor een ongewone gevel van naakt beton op een sokkel bekleed met arduin. Hij gaf de toren de vorm van een Grieks kruis, als symbool van de verbinding tussen hemel en aarde, van de vermenging van tijd en ruimte. De vijver in de binnentuin reflecteert het grondpatroon van de toren. De keuze voor beton was een uiting van moderniteit, nog geaccentueerd door een voor ons land innoverende techniek van glijdende bekisting.”

Restauratie

Sinds 1992 is de Boekentoren een beschermd monument. Het bouwwerk was door verwaarlozing aan restauratie toe. In 2012 werd een begin gemaakt met de werkzaamheden. De gevels en daken waren als eerste aan de beurt. Daarna werden de interieurs van de toren en leeszalen onder handen genomen. Ook de belvedère vanwaar men een panoramisch uitzicht heeft is opgeknapt. Hoewel de restauratie nog niet volledig is voltooid, is de modernistische Boekentoren al wel grotendeels klaar voor gebruik. In de tussentijd worden de interieurs van de oost- en westvleugel nog aangepakt.

Ook interessant: De eeuwige zoektocht van Gent naar een zeeverbinding
Link: Virtuele tour door de Boekentoren
Boek: Gent, stad van alle tijden

De Van Rossems op bezoek in de Boekentoren

Bronnen

-https://www.boekentoren.gent/nl/erfgoed/gebouw
-Persbericht Vlaams ministerie van Onroerend Erfgoed, 9/9/21

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×