Dark
Light

In Morpheus’ armen liggen – Betekenis van de uitdrukking

Eén van de Griekse goden van de dromen
Auteur:
1 minuut leestijd
Morpheus volgens Jean-Bernard Restout
Morpheus volgens Jean-Bernard Restout

In de Griekse mythologie staat de god Morpheus symbool voor de dromen. Hij was de dienaar en zoon van Hypnos, de god van de slaap. We danken aan hem de uitdrukking ‘in Morpheus’ armen liggen’, wat zoveel betekent als (lekker) slapen. Morpheus wordt onder meer beschreven in de Methamorphoses van Ovidius. Het medicijn morfine is naar hem vernoemd.

Volgens Ovidius bevond zich bij de rivier de Styx, die de onderwereld van de bovenwereld scheidde, een met papavers versierde grot. Deze diende als woonplaats voor de god van de slaap, Hypnos, en diens broer Thanatus (god van de dood) woonden. In de Romeinse mythologie kennen we deze goden als Somnus en Mors. Ook hun dienaren, waaronder Morpheus, waren in deze grot te vinden. Boven diens hoofd zweefden dromen die door Hermes (Mercurius) naar slapende mensen gestuurd konden worden.

Morpheus verschijnt in de gedaante van Keyx aan Alkyone (Publiek Domein - wiki)
Morpheus verschijnt in de gedaante van Keyx aan Alkyone (Publiek Domein – wiki)

Morpheus en Alkyone

Als geen ander kon Morpheus de gedaante van andere mensen aannemen. De god komt onder meer voor in het verhaal van Keyx en Alkyone, het koningspaar van Trachis. Nadat Keyx tijdens zeereis om het leven kwam, verscheen de knecht van Hypnos in een droom aan Alkyone om haar over zijn verdrinkingsdood te vertellen.

Overzichtspagina Griekse mythologie
Boek: Mythos – Stephen Fry

Bronnen

-Mythologie – C. Scott Littleton, p. 195
-https://www.ensie.nl/van-alexander-tot-zeus/keyx-en-alkyone
-Griekse mythen en sagen – Gustav Schwab
×