Dark
Light

Cacus – Mythologische reus

1 minuut leestijd
Herakles doodt de reus Cacus
Herakles doodt de reus Cacus - Hans Sebald Beham, 1545 (CC0 - wiki)

Cacus is een monsterlijke reus die zowel bekend is uit de Griekse als de Romeinse mythologie.

Herakles en Cacus - 
Hendrik Goltzius, 1613
Herakles en Cacus – Hendrik Goltzius, 1613 (CC BY 2.0 – Niek Sprakel – wiki)
Over de verschijning van de reus verschillen de auteurs van mening, maar gevaarlijk was hij volgens allen. Ovidius omschrijft de reus in zijn Fasti bijvoorbeeld als een vuurspuwend monster. Volgens anderen was hij een wat misdadige herder die in een grot bij de Aventijnse heuvel bij Rome woonde en geregeld overvallen pleegde. De naam van de reus komt van het Griekse woord kakos (slecht),

Volgens de Romeinen was het monsterlijke wezen een zoon van Vulcanus, de god die bij de oude Grieken bekend was onder de naam Hephaistos.

Herakles

Cacus speelt onder meer een rol in de mythe van Herakles (Hercules). Deze krijgt op een dag de opdracht de runderen van de reus Geryones te stelen. Geen sinecure want dit in Spanje woonachtige gedrocht beschikt over oerkracht en heeft maar liefst drie hoofden, drie lichamen en zes armen en benen. Met enige moeite weet Herakles de runderen van de reus toch te stelen. Als de held enige tijd later terugkeert en de runderen langs de rivier de Tiber laat grazen, valt het oog van de reus Cacus op de dieren. De rover steelt enkele runderen en drijft ze naar zijn grot.

Met de hulp van Cacus’ zuster Caca weet Herakles de dieren al snel terug te vinden. Dat de runderen zeer luid loeien helpt daarbij. Tijdens de bevrijdingsactie wordt de reus Cacus gedood. Volgens de overlevering gebeurde dit alles op de plek in Rome waar later het Forum Boarium (Rundermarkt) ontstond. Dit is het oudste forum van Rome.

In de tuinen van Bomarzo, in de Italiaanse provincie Viterbo, is een beeld Herakles en Cacus te vinden.

Bronnen â–¼

-Encyclopedie van de mythologie – Adelaïde van Reeth (Tirion) p.52
-https://www.theoi.com/Gigante/GiganteKakos.html
-De grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell e.a. (Veltman) p.79
-https://historiek.net/de-tuinen-van-bomarzo-of-het-park-der-monsters/154884/
×