ModeMode

Hypnos – God van de slaap

Woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd

In de Griekse mythologie is Hypnos de god van de slaap. Hij is de tweelingbroer van Thanatus, de god van de dood. Samen met zijn broer leeft hij in de onderwereld waar Hades de scepter zwaait. Andere verhalen vermelden dan hij op het eiland Lemnos woonde. De god is een zoon van Nyx (godin van de nacht) en Erebus (god van het duister). Het woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd.

- ad -

Hypnos kreeg vele zonen, de Oneiroi, die symbool staan voor ale soorten dromen die er bestaan. Morpheus is zijn bekendste zoon. Deze was de baas over zijn broers en wordt nog wel eens genoemd als iemand heel diep in slaap is. Diegene is dan namelijk “in Morpheus’ armen”.

Hera doet nog wel eens een beroep op Hypnos, vooral als ze iets wil doen wat van haar man Zeus niet mag. De slaapgod brengt Zeus dan in slaap zodat Hera haar gang kan gaan.

Twee vleugels

De god is getrouwd met één van de drie Gratiën (ook wel Chariten), vrouwen die symbool staan voor de schoonheid, vruchtbaarheid, charme en creativiteit.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

De god van de slaap wordt vaak afgebeeld met twee vleugels die niet zoals gewoonlijk uit de schouders komen, maar uit het hoofd.

Hypnos en Thanatus - Slaap en zijn halfbroer dood - John Williams Waterhouse
Hypnos en Thanatus – Slaap en zijn halfbroer dood – John Williams Waterhouse

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De lotgevallen van de families Barend en Van Haeften

  De lotgevallen van de families Barend en Van Haeften

  In 'Matzes en mie. De lotgevallen van de families Barend en van Haeften' vertellen Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend de zeldzame geschiedenis van een familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.Lees bericht »
 • Mao wilde alle mussen doden

  Mao wilde alle mussen doden

  Niet alleen mensen werden het slachtoffer van de Grote Sprong Voorwaarts van Mao, ook dieren kregen het voor de kiezen. De Chinese dictator gaf bijvoorbeeld opdracht alle mussen in het communistische China te laten doden.Lees bericht »
 • Portugese joden in Amsterdam en de eerste synagogen

  Portugese joden in Amsterdam en de eerste synagogen

  De Portugese Synagoge, Snoge of Esnoga genoemd, is het in 1675 in gewijde gebedshuis van afstammelingen van uit Spanje en Portugal afkomstige joden. Deze Sefardiem (uit Sefarad, Spanje) verlieten het Iberisch schiereiland ten gevolge van de verdrijving en gedwongen bekering …Lees bericht »
 • Operatie Market Garden: doelen, tijdlijn en gevolgen

  Operatie Market Garden: doelen, tijdlijn en gevolgen

  De geallieerde militaire Operatie Market Garden, uitgevoerd in september 1944, geldt als een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was het doel van Market Garden? Hoe verliep Market Garden precies? Wat waren de zwakke …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las