Dark
Light

Hypnos – God van de slaap

Woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd
Auteur:
1 minuut leestijd
Hypnos - God van de slaap
Hypnos - God van de slaap

In de Griekse mythologie is Hypnos de god van de slaap. Hij is de tweelingbroer van Thanatus, de god van de dood. Samen met zijn broer leeft hij in de onderwereld waar Hades de scepter zwaait. Andere verhalen vermelden dan hij op het eiland Lemnos woonde. De god is een zoon van Nyx (godin van de nacht) en Erebus (god van het duister). Het woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd.

Hypnos kreeg vele zonen, de Oneiroi, die symbool staan voor alle soorten dromen die er bestaan. Morpheus is zijn bekendste zoon. Deze was de baas over zijn broers en wordt nog wel eens genoemd als iemand heel diep in slaap is. Diegene is dan namelijk “in Morpheus’ armen”.

Hera doet nog wel eens een beroep op Hypnos, vooral als ze iets wil doen wat van haar man Zeus niet mag. De slaapgod brengt Zeus dan in slaap zodat Hera haar gang kan gaan.

Twee vleugels

De god is getrouwd met één van de drie Gratiën (ook wel Chariten), vrouwen die symbool staan voor de schoonheid, vruchtbaarheid, charme en creativiteit.

De god van de slaap wordt vaak afgebeeld met twee vleugels die niet zoals gewoonlijk uit de schouders komen, maar uit het hoofd.

Hypnos en Thanatus - Slaap en zijn halfbroer dood - John Williams Waterhouse
Hypnos en Thanatus – Slaap en zijn halfbroer dood – John Williams Waterhouse

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×