Hypnos – God van de slaap

Woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd

In de Griekse mythologie is Hypnos de god van de slaap. Hij is de tweelingbroer van Thanatus, de god van de dood. Samen met zijn broer leeft hij in de onderwereld waar Hades de scepter zwaait. Andere verhalen vermelden dan hij op het eiland Lemnos woonde. De god is een zoon van Nyx (godin van de nacht) en Erebus (god van het duister). Het woord ‘hypnose’ is naar hem vernoemd.

Hypnos
Hypnos
Hypnos kreeg vele zonen, de Oneiroi, die symbool staan voor ale soorten dromen die er bestaan. Morpheus is zijn bekendste zoon. Deze was de baas over zijn broers en wordt nog wel eens genoemd als iemand heel diep in slaap is. Diegene is dan namelijk “in Morpheus’ armen”.

Hera doet nog wel eens een beroep op Hypnos, vooral als ze iets wil doen wat van haar man Zeus niet mag. De slaapgod brengt Zeus dan in slaap zodat Hera haar gang kan gaan.

Twee vleugels

De god is getrouwd met één van de drie Gratiën (ook wel Chariten), vrouwen die symbool staan voor de schoonheid, vruchtbaarheid, charme en creativiteit.

- advertentie -

De god van de slaap wordt vaak afgebeeld met twee vleugels die niet zoals gewoonlijk uit de schouders komen, maar uit het hoofd.

Hypnos en Thanatus - Slaap en zijn halfbroer dood - John Williams Waterhouse
Hypnos en Thanatus – Slaap en zijn halfbroer dood – John Williams Waterhouse

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: