Dark
Light

Vijf originele goederenwagons naar Kamp Westerbork

Auteur:
1 minuut leestijd
De eerste wagon is dinsdag vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland. (Sake Elzinga / Westerbork)
De eerste wagon is dinsdag vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland. (Sake Elzinga / Westerbork)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft onlangs vijf originele Duitse goederenwagons opgespoord en gekocht. De eerste wagon is afgelopen nacht vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland.

Het vervoer werd verzorgd door de Koninklijke Landmacht. De wagon is naar een voormalig NAVO-depot in Coevorden gebracht. Daar zullen de komende maanden twee wagons worden gerestaureerd, die een plek krijgen op het kampterrein. Later dit jaar worden de overige drie wagons opgeknapt.

Het Herinneringscentrum zocht naar goederenwagons die gebouwd zijn vóór 1945. Hiervan is bekend dat ze allemaal zijn ingezet door de nazi’s om gevangenen en militairen te vervoeren. Een expert op dit gebied, dr. Alfred Gottwaldt, heeft vastgesteld dat de aangekochte wagons met zekerheid vóór 1945 gebouwd zijn. Gottwaldt is als historicus verbonden aan het Deutsches Technikmuseum Berlin en de Technische Universiteit in Berlijn.

De goederenwagons worden vanaf 12 april 2015 – zeventig jaar na de bevrijding van Durchgangslager Westerbork – gebruikt om het verhaal van kamp Westerbork beter te kunnen vertellen aan vooral de jongere bezoekers, die behoefte hebben aan concrete verbeelding van deze historische locatie. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 mensen het kampterrein, waaronder enkele tienduizenden scholieren.

Goederenwagons, still uit de Westerborkfilm gemaakt door R.W. Breslauer  in opdracht van A.K. Gemmeker, 1944
Goederenwagons, still uit de Westerborkfilm gemaakt door R.W. Breslauer in opdracht van A.K. Gemmeker, 1944

Tot voor kort was er vrijwel niets meer te zien van de periode dat het kamp door de nazi’s gebruikt werd om meer dan 100.000 Joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen in het oosten te deporteren. Inmiddels is een (deel van een) originele barak teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek en wordt de woning van de kampcommandant voorzien van een glazen overkapping, om deze voor de toekomst te behouden.

De goederenwagons komen te staan op de Rampe, de plaats waar de treinen tijdens de oorlog uit het kamp vertrokken.

×