Inderdaad twee verborgen kamers in graf Toetanchamon

Volgens de Egyptische oudheidkundige dienst is vrijwel zeker dat achter de grafkamer van de Egyptische farao Toetanchamon twee nog onontdekte ruimtes te vinden zijn. Die conclusie wordt getrokken na bestudering van radarbeelden die eind vorig jaar in de grafkamer werden gemaakt.

Buste van Nefertiti
Buste van Nefertiti
Egyptoloog Nicholas Reeves suggereerde eind vorig jaar dat er onontdekte ruimtes in de beroemde grafkamer te vinden waren. Op 3D-scans had hij onregelmatigheden gezien, scheuren en spleten in het pleisterwerk die zouden wijzen op het bestaan van twee ruimtes. Hij suggereerde vervolgens dat het om een voorraadkamer en een grafkamer ging. Het zou mogelijk zelfs om de grafkamer van de legendarische koningin Nefertiti gaan.

Kort hierna werd  radaronderzoek uitgevoerd in de grafkamer. De voorlopige conclusie na bestudering van deze beelden is dat er inderdaad twee nog onontdekte ruimtes schuilgaan achter de grafkamer van Toetanchamon. In een daarvan zou metaal en organisch materiaal liggen. Mogelijk gaat het om mensenresten. Hard bewijs hiervoor is er echter nog niet. En dat het om de grafkamer van Nefertiti zou gaan, is dus ook allerminst zeker.

Wat er nu verder gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. De Egyptische oudheidkundige dienst heeft in ieder geval laten weten dat er geen opgravingen of boringen plaatsvinden, zolang niet vast staat dat er sprake is van een onontdekte grafkamer.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: