Dark
Light

Oude Egypte

Overzicht van artikelen over het Oude Egypte. Over farao's, piramides en Egyptische goden. Zie voor de recente geschiedenis van Egypte deze rubriek of bezoek de algemene rubriek oudheid.
Reliefs in anoniem graf (c) Leiden Turin Expedition to Saqqara

3200 jaar oude tombe en kapelletjes ontdekt in Egypte

Archeologen uit Nederland en Italië hebben het het graf gevonden van Panehsy, de ‘rentmeester van de tempel van (de god) Amon’. Het graf is meer dan drieduizend jaar oud, uit de tijd van farao Ramses II (ca. 1250 v.Chr.). De onderzoekers vonden verder vier kapelletjes van andere graven uit dezelfde periode.
3 minuten leestijd
Beeld van Anubis, gevonden in het graf van Toetanchamon

Anubis – De Egyptische jakhalsgod

De Egyptische god Anubis (Anoebis, Inpu) werd vereerd als de god van de balseming en mummificatie en als de beschermer van de doden en begraafplaatsen. Hij werd meestal afgebeeld als een jakhals of als een gespierde man met jakhalskop.
3 minuten leestijd
De papyrus van Qenna vel 10

Het ‘dodenboek’ van Qenna – Magische spreuken voor het hiernamaals

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan de komende maanden een Egyptische papyrusrol van meer zeventien meter lang en drieduizend jaar oud bewonderd worden. Het gaat om het zogenoemde ‘dodenboek’ van Qenna, een handelaar uit het oude Egypte. Op de papyrusrol, de oudste uit de collectie van het oudheidkundige museum, zijn allerlei magische spreuken en symbolen te vinden.
3 minuten leestijd
1 2 3 12

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.818 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

×