Overzicht van artikelen over het Oude Egypte. Over farao's, piramides en Egyptische goden. Zie voor de recente geschiedenis van Egypte deze rubriek of bezoek de algemene rubriek oudheid.
De zogeheten Fajoem-portretten zijn wereldberoemd. Ze tonen levensechte afbeeldingen van, vooral jonge mensen, die tussen 100 en 300 na Christus stierven in Fajoem, een oase in Egypte. De portretjes werden op de mummie van de overledenen bevestigd en waren belangrijk voor de nabestaanden.
Na twijfels over de echtheid van een Egyptische grafbeeldje (oesjabti) van farao Necho II in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, is recent onderzoek verricht in een laboratorium van Naturalis. Het twintig centimeter hoge beeldje blijkt geen vervalsing te zijn.
De Griekse dichter en bibliothecaris Callimachus (of Kallimachos) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de zogeheten Alexandrijnse school. Leefde vermoedelijk van circa 305 tot 240 voor Christus.
Archeologen uit Nederland en Italië hebben het het graf gevonden van Panehsy, de ‘rentmeester van de tempel van (de god) Amon’. Het graf is meer dan drieduizend jaar oud, uit de tijd van farao Ramses II (ca. 1250 v.Chr.). De onderzoekers vonden verder vier kapelletjes van andere graven uit dezelfde periode.
In de Egyptische religie is Thoth (Thot, Djehoety) de scheppende god van de maan, wijsheid, het schrift, de wetenschap en de magie. Hij werd meestal afgebeeld als een man met ibiskop of als een baviaan.
Het hiëratisch schrift is een soort cursief snelschrift dat de Egyptenaren lange tijd naast het hiërogliefenschrift gebruikten. Dit lopende schrift maakte het makkelijker om zaken snel te noteren.
Een lijst met de bekendste Egyptische goden, waaronder natuurlijk ook goden als Isis, Osiris, Abubis en Horus. We vermelden steeds ook enkele kenmerken van de betreffende godheid.
De Egyptische god Anubis (Anoebis, Inpu) werd vereerd als de god van de balseming en mummificatie en als de beschermer van de doden en begraafplaatsen. Hij werd meestal afgebeeld als een jakhals of als een gespierde man met jakhalskop.
Waar de twee meter hoge tunnel voor werd gebruikt is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk moest hij het gewicht op de hoofdingang van het grafmonument verminderen. Deze bevindt zich circa zeven meter onder de tunnel.
Het oog van Horus (ook: oedjat-oog of wedjat-oog) is een bekend symbool uit de Egyptische mythologie. Het zogenaamde ‘alziend oog’ is door de Egyptenaren veelvuldig afgebeeld op amuletten die de drager bescherming en goede gezondheid moesten bezorgen.
De heerser van de stad Assur, Assur-uballit, wist zijn koninkrijk te verheffen van Mittanische vazalstaat tot een internationaal erkende grootmacht. Het Midden-Assyrische rijk was geboren.