Week van de koloniale geschiedenis

Howard Carter vindt de tombe van Toetanchamon (1922)

De Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter (1873-1939) doet in november 1922 de ontdekking van zijn leven. De egyptoloog – die financieel gesteund wordt door Lord Carnarvon (1866-1923) – heeft in het Dal der Koningen al tien jaar gezocht naar het graf van de jonge farao Toetanchamon.

Gouden doodsmasker van Toetanchamon
Op 4 november 1922 vindt hij de eerste sporen van dit graf onder het puin van het graf van Ramses VI. Drie dagen later vindt de egyptoloog ook de toegang tot het graf. Als het graf geopend wordt blijkt het, in tegenstelling tot andere koninklijke graven in de vallei, nog niet te zijn bezocht door grafschenders.

In de vier grafkamers worden maar liefst vijfduizend objecten gevonden, waarvan er veel voorzien zijn van een goudlaag. De talloze artefacten, cultusvoorwerpen, juwelen, muziekinstrumenten, meubilair en machtssymbolen waren objecten die de overleden farao moesten vergezellen op zijn tocht naar het dodenrijk. Het beroemdste object in het graf gevonden wordt is het dodenmasker van Toetanchamon.

Howard Carter doet er ongeveer tien jaar over om de graftombe leeg te halen. Ieder voorwerp wordt geïnventariseerd en onder verschillende hoeken gefotografeerd.

- advertentie -

Op bovenstaande foto is te zien hoe de egyptoloog de tombe van Toetanchamon onderzoekt.

Lees ook: Howard Carter (1874-1939) – Ontdekker graf Toetanchamo
Het nog verzegelde graf van Toetanchamon
Het nog verzegelde graf van Toetanchamon
Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy
Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy

Howard Carter and Tutankhamun’s Tomb

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: