Op 16 februari 1923 opent de Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter het graf van Toetanchamon.
Volgens de Egyptische oudheidkundige dienst is vrijwel zeker dat achter de grafkamer van Toetanchamon twee nog onontdekte ruimtes te vinden zijn.
Acht museummedewerkers worden vervolgd voor de beschadiging van het beeld.
De Amerikaanse egyptoloog Nicholas Reeves een tijdje geleden een opmerkelijke theorie opperde over het beroemde koningsgraf van Toetanchamon.
De ophef was begin dit jaar groot toen drie anonieme restauratoren van het Egyptisch Museum aan de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de 'reparatie' schade was aangericht.
Egyptoloog Nicholas Reeves bestudeerde onlangs haarscherpe digitale foto's van de tombe en vermoedt nu dat er nog twee geheime ruimtes te vinden zijn.
Afgelopen vrijdag werd het nog ontkend, maar nu heeft het Egptisch Museum in Caïro toch erkend dat de baard van het dodenmasker van Toetanchamon enige tijd geleden afbrak en met lijm weer werd teruggezet.
In de media verschenen recent artikelen waarin melding werd gemaakt van drie restauratoren die aangaven dat de baard van het eeuwenoude dodenmasker was afgebroken.
Het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon blijkt onlangs onherstelbaar te zijn beschadigd. De baard van het masker brak af en en is daarna in alle haast met lijm weer vastgezet.
Howard Carter (1873-1939) doet op 4 november 1922 de ontdekking van zijn leven. De egyptoloog vindt de graftombe van Toetanchamon.
In de Egyptische stad Luxor is sinds woensdag een replica te vinden van het beroemde graf van farao Toetanchamon. De replica is een geschenk van de Europese Unie. Het werd in 2012 gegeven.
De beroemde Egyptische farao Toetanchamon overleed mogelijk nadat hij in botsing was gekomen met een strijdwagen. Dat melden Britse onderzoekers komend weekend in een documentaire op Channel 4.
Bij Amsterdam Expo is nog tot en met begin mei de grote reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten te zien. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is er een lezingenserie ontwikkeld. Egypte doet er alles aan om zoveel mogelijk kunstschatten die ooit geroofd werden, weer terug te krijgen. Objecten uitlenen doen de Egyptenaren dan ook niet snel. Grote overzichtstentoonstelling
De succesvolle reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten doet dit jaar Amsterdam aan. Vanaf zaterdag is de tentoonstelling in Amsterdam Expo te bewonderen. Egypte doet er alles aan om zoveel mogelijk kunstschatten die ooit geroofd werden, weer terug te krijgen. Objecten uitlenen doen de Egyptenaren dan ook niet snel. Grote overzichtstentoonstelling met Egyptische objecten zijn in onze contreien
Er is weer een wetenschappelijke studie verschenen waarin een nieuwe theorie over de dood van de beroemde farao Toetanchamon uit de doeken wordt gedaan. Volgens de Londense chirurg Hutan Ashrafian werd epilepsie de farao mogelijk fataal.
De Britse egyptoloog Howard Carter ontdekte in 1922 het ongeschonden graf van farao Toetanchamon. De grafkamers stonden vol kostbaarheden.
Het Metropolitan Museum of Art in New York sprak afgelopen november met hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst af om negentien voorwerpen uit het graf van Toetanchamon terug te geven aan Egypte. De spullen worden deze week officieel overgedragen. Het Amerikaanse museum liet de stukken de afgelopen jaren uitgebreid onderzoeken. Van de negentien objecten staat volgens het Metropolitan vast dat
Farao Toetanchamon werd mogelijk in allerijl begraven. Dat concludeert een microbioloog na bestudering van de muren van Toetanchamon’s grafkamer.
Onder deze titel en na een opgemerkte doortocht in verscheidene Europese steden, is nu deze unieke reizende tentoonstelling nog tot zes november te bewonderen in ‘Brussels Expo’. De expositie beslaat zo’n 4000 vierkante meter en biedt door middel van meer dan duizend wetenschappelijk verantwoorde haarfijne replica’s aan de bezoekers de kans om via een educatief en multisensorisch parcours op een
Bij de Egyptische stad Luxor is opnieuw een ongeveer 3400 jaar oud beeld van de Egyptische farao Amenhotep III gevonden. De Egyptische oudheidkundige dienst heeft dat bekendgemaakt.
De succesvolle reizende tentoonstelling Tutankhamun, his tomb and his treasures doet dit jaar Brussel aan. Vanaf 20 april is de tentoonstelling in Brussels Expo te bezichtigen. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in het oude Egypte. Egypte doet er alles aan om zoveel mogelijk kunstschatten die ooit geroofd werden, weer terug te krijgen. Objecten uitlenen doen de Egyptenaren dan