Toetanchamon en Nefertiti

De Amerikaanse egyptoloog Nicholas Reeves een tijdje geleden een opmerkelijke theorie opperde over het beroemde koningsgraf van Toetanchamon.

Baard Toetanchamon onder handen genomen

De ophef was begin dit jaar groot toen drie anonieme restauratoren van het Egyptisch Museum aan de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de 'reparatie' schade was aangericht.

Museum: Dodenmasker Toetanchamon toch beschadigd

Afgelopen vrijdag werd het nog ontkend, maar nu heeft het Egptisch Museum in Caïro toch erkend dat de baard van het dodenmasker van Toetanchamon enige tijd geleden afbrak en met lijm weer werd teruggezet.

Replica graf Toetanchamon te zien in Luxor

In de Egyptische stad Luxor is sinds woensdag een replica te vinden van het beroemde graf van farao Toetanchamon. De replica is een geschenk van de Europese Unie. Het werd in 2012 gegeven.

Lezingenserie bij grote Toetanchamon-tentoonstelling

Bij Amsterdam Expo is nog tot en met begin mei de grote reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten te zien. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is er een lezingenserie ontwikkeld. Egypte doet er alles aan om zoveel mogelijk kunstschatten die ooit geroofd werden, weer terug te krijgen. Objecten

Toetanchamon komt naar Amsterdam

De succesvolle reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten doet dit jaar Amsterdam aan. Vanaf zaterdag is de tentoonstelling in Amsterdam Expo te bewonderen. Egypte doet er alles aan om zoveel mogelijk kunstschatten die ooit geroofd werden, weer terug te krijgen. Objecten uitlenen doen de Egyptenaren dan ook niet

‘Toetanchamon overleed mogelijk aan epilepsie’

Er is weer een wetenschappelijke studie verschenen waarin een nieuwe theorie over de dood van de beroemde farao Toetanchamon uit de doeken wordt gedaan. Volgens de Londense chirurg Hutan Ashrafian werd epilepsie de farao mogelijk fataal.

Metropolitan geeft Toetanchamon-stukken terug

Het Metropolitan Museum of Art in New York sprak afgelopen november met hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst af om negentien voorwerpen uit het graf van Toetanchamon terug te geven aan Egypte. De spullen worden deze week officieel overgedragen. Het Amerikaanse museum liet de stukken de afgelopen jaren uitgebreid onderzoeken.

Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten

Onder deze titel en na een opgemerkte doortocht in verscheidene Europese steden, is nu deze unieke reizende tentoonstelling nog tot zes november te bewonderen in ‘Brussels Expo’. De expositie beslaat zo’n 4000 vierkante meter en biedt door middel van meer dan duizend wetenschappelijk verantwoorde haarfijne replica’s aan de bezoekers de

Enorm beeld Amenhotep III blootgelegd

Bij de Egyptische stad Luxor is opnieuw een ongeveer 3400 jaar oud beeld van de Egyptische farao Amenhotep III gevonden. De Egyptische oudheidkundige dienst heeft dat bekendgemaakt.