Dark
Light

‘Indiëgangers hebben nog miljoenen tegoed van overheid’

1 minuut leestijd

Oude kaart van Nederlands-Indië
Oude kaart van Nederlands-Indië
De overheid moet nog miljoenen betalen aan Nederlanders die Indonesië tussen 1950 en 1970 ontvluchtten. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit het boek Opgevangen in Andijvielucht van Griselda Molemans dat binnenkort verschijnt.

Het gaat onder meer om levensverzekeringen en banktegoeden die na de inval van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog werden overgebracht naar de Verenigde Staten. Veel van deze verzekeringen zijn nooit uitgekeerd omdat niet bewezen kon worden dat een verzekering was afgesloten. Door de chaotische situatie die ontstond na de Japanse inval raakten veel mensen polisbladen en bankpapieren kwijt.

Volgens journaliste Griselda Molemans verkochten de zeventien grootste verzekeraars in Nederlands-Indië voor 251,8 miljoen aan levensverzekeringen. Ze baseert zich op het rapport Netherlands Indies Money and Banking van 17 juni 1945, afkomstig uit het archief van de Federal Reserve in New York.

De schuld van de Nederlandse overheid zou onder meer gaan om niet uitbetaalde pensioenen en salarissen van KNIL-militairen. Lees meer bij de Volkskrant.

×