‘IS vernietigt historische muren Nineve’

Aanhangers van Islamitische Staat (IS) hebben delen van de duizenden jaren oude muren van de beroemde ruïnestad Nineve in Irak vernietigd. Dat meldt persagentschap AINA.


Volgens ooggetuigen zouden de muren dinsdagavond door de militante moslimstrijders zijn opgeblazen.

Nineve, de voormalige hoofdstad van Assyrië, bevindt zich aan de rivier de Tigris, vlakbij de stad Mosoel, waar eerder ook al grote vernielingen zijn aangericht.

Een woordvoerder van de Democratische Partij van Koerdistan (KDP) heeft bevestigd dat er grote delen van de archeologische muur zijn opgeblazen. Met name stukken muur in de wijk al-Tahrir zouden onder handen zijn genomen. Grote internationale persbureaus maken nog geen melding van de vernielingen.

- advertentie -

Militanten van IS zijn al sinds de zomer van 2014 bezig met het vernietigen van archeologische en religieuze bouwwerken. Daarnaast halen aanhangers van de zelfbenoemde staat miljoenen op met de verkoop van geroofde kunstschatten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: