Joden na de oorlog beboet om erfpacht

Amsterdam
Verschillende Joodse oorlogsslachtoffers zijn na de oorlog door de gemeente Amsterdam beboet omdat ze tijdens de oorlogsjaren geen erfpacht hadden betaald. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

De Joden die werden aangeslagen, of soms zelfs beboet omdat ze geen erfpacht hadden betaald, waren tijdens de oorlog hun huizen vaak kwijtgeraakt aan Duitsers of NSB’ers. Velen van hen waren tijdens de oorlog ondergedoken of afgevoerd naar concentratiekampen.

De gemeente Amsterdam blijkt zelfs Joden te hebben aangeslagen van wie de huizen niet eens meer bestonden, bijvoorbeeld doordat ze tijdens een bombardement waren verwoest.

De erfpachtgegevens doken onlangs op tijdens de digitalisering van dossiers van Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam.

- advertentie -

Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zegt in de krant bekend te zijn met de kwestie.

Er zijn echter weinig details bekend. En Amsterdam heeft dit, voor zover wij weten, nooit rechtgezet.

Volgens Naftaniël werd er na de oorlog bijvoorbeeld ook met terugwerkende kracht hondenbelasting geïnd bij Joodse oorlogsslachtoffers. Het Parool meldt dat de gemeente Amsterdam de zaak goed wil bekijken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: