Jonas Salk (1914-1995) – Ontdekker eerste polio-vaccin

Het is dinsdag exact honderd jaar geleden dat de beroemde Amerikaanse arts Jonas Salk werd geboren. Google zet de arts de hele dag in het zonnetje met een zogenaamde Google Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de Goolgle-zoekmachine.

Jonas Salk - cc
Jonas Salk – cc
Jonas Salk werd wereldberoemd doordat hij in 1953 het eerste polio-vaccin ontdekte. Bijzonder was dat de arts geen patent aanvroeg. In plaats daarvan, zo liet de arts destijds weten, wilde hij het vaccin aan het volk schenken.

Het vaccin van Jonas Salk maakt ontvangers immuun tegen polio. Dankzij de ontdekking van de Amerikaan komt de ziekte vandaag de dag nauwelijks nog voor. In de westerse wereld komt polio überhaupt niet meer voor.

In 1971 was in Nederland nog wel een polio-epidemie op de Veluwe en in Staphorst. Alleen bevindelijk gereformeerden, mensen die om religieuze redenen hun kinderen niet laten vaccineren, werden toen getroffen.

- advertentie -

Thank you!

De Google Doodle ter ere van Jonas Salk bestaat uit een afbeelding met enkele spelende kinderen, waarvan er twee een spandoek ophouden met daarop de tekst ‘Thank you Dr. Salk!’. De arts zelf is in het midden van de Doodle terug te vinden.

De laatste jaren van zijn leven wijdde Jonas Salk aan het zoeken naar een vaccin tegen aids. Jonas Salk overleed in 1995 op 80-jarige leeftijd aan een hartziekte.

Jonas Salk: The Man Who Saved the Children

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: