Dark
Light

Jonas Salk (1914-1995) – Ontdekker eerste polio-vaccin

Auteur:
1 minuut leestijd
Google Doodle ter ere van Jonas Salk
Google Doodle ter ere van Jonas Salk

Het is dinsdag exact honderd jaar geleden dat de beroemde Amerikaanse arts Jonas Salk werd geboren. Google zet de arts de hele dag in het zonnetje met een zogenaamde Google Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de Goolgle-zoekmachine.

Jonas Salk - cc
Jonas Salk – cc
Jonas Salk werd wereldberoemd doordat hij in 1953 het eerste polio-vaccin ontdekte. Bijzonder was dat de arts geen patent aanvroeg. In plaats daarvan, zo liet de arts destijds weten, wilde hij het vaccin aan het volk schenken.

Het vaccin van Jonas Salk maakt ontvangers immuun tegen polio. Dankzij de ontdekking van de Amerikaan komt de ziekte vandaag de dag nauwelijks nog voor. In de westerse wereld komt polio überhaupt niet meer voor.

In 1971 was in Nederland nog wel een polio-epidemie op de Veluwe en in Staphorst. Alleen bevindelijk gereformeerden, mensen die om religieuze redenen hun kinderen niet laten vaccineren, werden toen getroffen.

Thank you!

De Google Doodle ter ere van Jonas Salk bestaat uit een afbeelding met enkele spelende kinderen, waarvan er twee een spandoek ophouden met daarop de tekst ‘Thank you Dr. Salk!’. De arts zelf is in het midden van de Doodle terug te vinden.

De laatste jaren van zijn leven wijdde Jonas Salk aan het zoeken naar een vaccin tegen aids. Jonas Salk overleed in 1995 op 80-jarige leeftijd aan een hartziekte.

Jonas Salk: The Man Who Saved the Children

https://youtu.be/H6NkM61HlB8


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×