Dark
Light

Keith Haring (1958-1990) – Amerikaans kunstenaar

1 minuut leestijd
Keith Haring aan het werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam 14 maart 1986
Keith Haring aan het werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam 14 maart 1986 (cc - anefo)

Het is vrijdag 54 jaar geleden dat de Amerikaanse beeldend kunstenaar Keith Haring werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Keith Haring
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 54ste geboortedag van Keith Haring (1958-1990) is het traditionele logo vrijdag vervangen door afbeeldingen uit ‘de keuken’ van de kunstenaar.

Keith Haring werd op 4 mei 1958 geboren in Reading, Pennsylvania en groeide op in Kutztown, een plaatsje in de buurt van zijn geboortestad. Zijn vader Allen was cartoonist. Als kind was Haring al erg geïnteresseerd in kunst. Eind jaren zeventig studeerde hij enige tijd aan de School of Visual Arts in New York.

De jonge kunstenaar liet zich onder meer inspireren door Andy Warhol en graffiti-kunstenaars en begon tekeningen te maken op lege afficheborden in stations van de New Yorkse metro. Op deze manier kon hij in één keer een heel groot publiek bereiken.

Underground scene

Keith Haring button
Haring werd al snel beroemd. Ook nadat hij naam had gemaakt bij het grote publiek bleef hij echter actief in de zogenaamde underground scene. Zelf zei de kunstenaar ooit over zijn werk:

“Er bestaat voor mij geen verschil tussen een tekening die ik in de metro maak en een werk dat voor duizenden dollars wordt verkocht. Er zijn vanzelfsprekend verschillen in context en middelen, maar de bedoeling blijft hetzelfde.”

Mede dankzij de Amerikaan kreeg de graffiti een eigen status binnen de moderne kunst.

Elk object geschikt voor Keith Haring

Wat Haring betreft was vrijwel elk object geschikt voor zijn kunst. Werken van Haring verschenen dan ook niet alleen op grote muren of doeken, maar ook op bijvoorbeeld bekers, buttons, t-shirts en vazen. In 1985 versierde hij zelfs het lichaam van zangeres Grace Jones voor haar videoclip I’m Not Perfect (But I’m Perfect For You).

Keith Haring werd slechts 32 jaar oud. Hij overleed op 16 februari 1990 aan de gevolgen van aids.

Boek: Keith Haring

Documentaire over Keith Haring

Grace Jones – I’m Not Perfect But I’m Perfect For You

×