Dark
Light

Geneeskunde

Artikelen over de geschiedenis van de geneeskunde.
Geneeskunde ziekenboeg
De antropometrie houdt zich bezig met het meten van het menselijk lichaam. Afbeelding uit 1932

We groeien flink, maar vroeger krompen we ook

‘We’ worden van generatie op generatie steeds langer. Dat denken we anno 2024 althans te weten. Maar zo was het niet altijd. Behalve groeien kan de mens ook krimpen, althans minder groot worden. Hoe is dat de in de loop van de geschiedenis gegaan? Hoe kwam dat? En is er een grens aan dat langer worden? Een historische schets met
19 minuten leestijd
Een jonge vrouw die lijdt aan de ‘Maladie de Bagdad' (Leishmaniasis)

Huidaandoeningen kunstig verbeeld in was

Het is het best geheim gebleven museum van Parijs. In reisgidsen wordt het niet vermeld. Parijzenaars kennen wel Hôpital de Saint-Louis, maar hebben nooit gehoord van de bijhorende studiecollectie met 4800 wasmodellen van huid- en geslachtsziekten als herpes, acne, elefantiasis, rachitis en syfilis: gezichten, armen, benen, geslachtsorganen en een afgietsel van een als vondeling aangetroffen babycycloop.
4 minuten leestijd
Chemotherapeutische medicijnen worden vrijwel zonder uitzondering via een infuus toegediend.

Chemotherapie: chemisch wapen tegen kanker

Oorlogen kosten doorgaans veel mensenlevens, maar de recente geschiedenis heeft laten zien dat indirect ook mensen hun leven er aan te danken kunnen hebben. vrij onbekend is dat de eerste chemotherapie een toevalvondst was die men tijdens die oorlog deed en enkele jaren later de eerste mensen van kanker deed genezen.
5 minuten leestijd
1 2 3 17

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×