Dark
Light

Geneeskunde

Artikelen over de geschiedenis van de geneeskunde.
Geneeskunde ziekenboeg
Een jonge vrouw die lijdt aan de ‘Maladie de Bagdad' (Leishmaniasis)

Huidaandoeningen kunstig verbeeld in was

Het is het best geheim gebleven museum van Parijs. In reisgidsen wordt het niet vermeld. Parijzenaars kennen wel Hôpital de Saint-Louis, maar hebben nooit gehoord van de bijhorende studiecollectie met 4800 wasmodellen van huid- en geslachtsziekten als herpes, acne, elefantiasis, rachitis en syfilis: gezichten, armen, benen, geslachtsorganen en een afgietsel van een als vondeling aangetroffen babycycloop.
4 minuten leestijd
Chemotherapeutische medicijnen worden vrijwel zonder uitzondering via een infuus toegediend.

Chemotherapie: chemisch wapen tegen kanker

Oorlogen kosten doorgaans veel mensenlevens, maar de recente geschiedenis heeft laten zien dat indirect ook mensen hun leven er aan te danken kunnen hebben. vrij onbekend is dat de eerste chemotherapie een toevalvondst was die men tijdens die oorlog deed en enkele jaren later de eerste mensen van kanker deed genezen.
5 minuten leestijd
Dierlijk magnetisme - Behandeling aan een baquet in Parijs

Franz Anton Mesmer en het ‘dierlijk magnetisme’

De Engelse taal kent het woord ‘mesmerizing’ wat zoiets betekent als fascinerend, betoverend of hypnotiserend. Vrij onbekend is dat dit woord is afgeleid van de naam van een Duitse arts: Franz Anton Mesmer (1734-1815), een belangrijk figuur in de geschiedenis van de hypnose en het magnetisme.
8 minuten leestijd
1 2 3 17
×