Dark
Light

Gilbert Baker (1951-2017) – Ontwerper regenboogvlag

Auteur:
1 minuut leestijd
Gilbert Baker en zijn regenboogvlag geëerd door Google
Gilbert Baker en zijn regenboogvlag geëerd door Google

De Amerikaanse vlagontwerper en homorechtenactivist Gilbert Baker, ontwierp in 1978 de regenboogvlag voor een vrijheidsdag voor homoseksuelen in San Francisco. De vlag groeide uit tot internationaal symbool van de homogemeenschap.

Google staat vrijdag, met een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine, stil bij de 66e geboortedag van de Amerikaanse ontwerper. De zogenaamde Doodle bestaat uit allerlei linten papier, in de kleuren van de vlag van Gilbert Baker uit 1978. De acht banen in deze oorspronkelijke regenboogvlag moesten een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en de diversiteit van die levenswijze symboliseren. De kleuren staan voor:

KleurBetekenis
rozeseks
roodleven
oranjegeneeskracht
geelzonlicht
groennatuur
turkooismagie
blauwsereenheid
violetkarakter

Gilbert Baker en Harvey Milk

De eerste twee vlaggen, die gemaakt werden voor het evenement in San Francisco, werden door dertig vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid.

Gilbert Baker was bevriend met Harvey Milk, een van de eerste stadsbestuurders in de Verenigde Staten die geen geheim maakte van zijn homoseksualiteit. In 1977 werd Milk lid van de gemeenteraad van San Francisco. Een jaar later werd hij in het stadhuis doodgeschoten door Dan White, een net afgetreden gemeenteraadslid met homofobe opvattingen. Na deze moord kwam er grote vraag naar de regenboogvlag.

Vanaf de jaren negentig was de regenboogvlag ook steeds vaker in Europa te zien, onder meer bij homoseksuele uitgaansgelegenheden maar ook tijdens Gay Prides.

Zeven banen

De regenboogvlag van de homobeweging - cc
De regenboogvlag van de homobeweging – cc
Er bestaan verschillende variaties op de vlag. Tegenwoordig wordt vooral de vlag met zes gekleurde banen veel gebruikt. Ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp ontbreken dan de roze en turkooise baan.

Gilbert Baker ontwierp meer vlaggen, onder meer voor de Democratic National Convention en verschillende herdenkingen. Hij overleed eind maart dit jaar op 65-jarige leeftijd, aan de gevolgen van hoge bloeddruk en slagaderverkalking.

Lees ook: Homoseksualiteit op VOC-schepen
Boek: Verzwegen verlangen – Een geschiedenis van homoseksualiteit

How the pride rainbow flag came to be

Gilbert Baker – The Rainbow Flag Creator

×