Eiji Tsuburaya (1901-1970) – Japanse filmregisseur

Het is dinsdag exact 114 jaar geleden dat de beroemde Japanse special effect-ontwikkelaar Eiji Tsuburaya werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

Bij het brede publiek is Eiji Tsuburaya mogelijk niet eens zo bekend, maar binnen de filmwereld is de Japanner een icoon. Hij maakte een groot aantal Japanse science-fiction films. Het bekendst werd hij met zijn special effects voor de film Godzilla uit 1954. Dit was de eerste film van een hele reeks films met het dinosaurusachtige monster Godzilla in de hoofdrol.

Voorbeelden van andere films en series waar de Japanner aan meewerkte zijn Kurutta Ippeji, Ultraman en The H-man. Eiji Tsuburaya overleed in 1970 op 68-jarige leeftijd.

Doodle

De Doodle ter ere van de geboortedag van de Japanner is interactief. Bezoekers kunnen door op het logo te klikken zelf een film monteren en vervolgens afspelen. Gebleken is dat dit niet continu werkt (of in alle browser), daarom hieronder de werkende Doodle. Veel plezier en succes!

- advertentie -

DVD: De film Godzilla uit 1954

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: