Eiji Tsuburaya (1901-1970) – Japanse filmregisseur

Het is dinsdag exact 114 jaar geleden dat de beroemde Japanse special effect-ontwikkelaar Eiji Tsuburaya werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

Bij het brede publiek is Eiji Tsuburaya mogelijk niet eens zo bekend, maar binnen de filmwereld is de Japanner een icoon. Hij maakte een groot aantal Japanse science-fiction films. Het bekendst werd hij met zijn special effects voor de film Godzilla uit 1954. Dit was de eerste film van een hele reeks films met het dinosaurusachtige monster Godzilla in de hoofdrol.

Voorbeelden van andere films en series waar de Japanner aan meewerkte zijn Kurutta Ippeji, Ultraman en The H-man. Eiji Tsuburaya overleed in 1970 op 68-jarige leeftijd.

Doodle

De Doodle ter ere van de geboortedag van de Japanner is interactief. Bezoekers kunnen door op het logo te klikken zelf een film monteren en vervolgens afspelen. Gebleken is dat dit niet continu werkt (of in alle browser), daarom hieronder de werkende Doodle. Veel plezier en succes!

- advertentie -

DVD: De film Godzilla uit 1954

Sir Nicholas Winton in 2007 - cc
De Brit Nicholas Winton die tijdens de oorlog 669 kinderen uit Tsjecho-Slowakije…
Satellietfoto van Cuba - cc
Cubaanse kolonel die in opstand kwam tegen het bewind van president Fulgencio…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier