Dark
Light

‘Jorge Zorreguieta wist van verdwijningen’

1 minuut leestijd

Jorge Zorreguieta
Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, wist van de verdwijningen tijdens het bewind van Videla. Dat heeft een vriend en voormalige baas van Zorreguieta gezegd tegenover de Volkskrant.

De man, Mario Cadenas Madariaga, is al vijftig jaar bevriend met Jorge Zorreguieta die ooit als onder hem werkte op het Argentijnse ministerie van Landbouw.

Volgens Cadenas Madariaga wist Zorreguieta van de verdwijningen maar was hij er zelf niet betrokken. “Als Jorge betrokken zou zijn bij een verdwijning, dan zou hij vastzitten. Maar het tegendeel is het geval: Jorge is een onberispelijke, onbezoedelde persoon in Argentinië”, aldus de Argentijn.

Tegen Jorge Zorreguieta is al verschillende keren aangifte gedaan, zowel in Nederland als in Argentinië. Recent werd in Nederland opnieuw aangifte gedaan. Er zou nieuw bewijs zijn dat aantoont dat Zorreguieta wist van verdwijningen en martelingen tijdens het Videla-militaire. Nu zegt een vriend van Zorreguieta dus tegenover de Volkskrant dat de vader van prinses Máxima inderdaad moet hebben geweten van de verdwijningen. Cadenas Madariaga zegt onder meer:

Natuurlijk was Jorge Zorreguieta op de hoogte van de verdwijningen. We wisten het allemaal.

Zelf heeft Zorreguieta altijd beweerd dat hij pas ná de dictatuur van de verdwijningen hoorde. Volgens Cadenas Madariaga is dat geen leugen:

Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende. U moet begrijpen dat de militairen alles strikt geheim hielden. We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat de gevangenen vermoord werden.

Jorge Zorreguieta was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw onder Jorge Videla. Het bewind van deze Videla wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×