Kantoor en schoolKantoor en school

Joseph Priestley (1733-1804) – Uitvinder van de vlakgom

De Engelse filosoof, theoloog en chemicus Joseph Priestley vond in 1790 bij toeval de vlakgom uit. De wetenschapper deed in zijn leven nog veel, veel meer maar in dit artikeltje staan we alleen stil bij zijn uitvinding van de vlakgom.

- ad -

Joseph Priestley door Ellen Sharples
Joseph Priestley door Ellen Sharples
Priestley bracht tijdens zijn leven onder meer enkele wetenschappelijke werken over de geschiedenis van elektriciteit uit. Priestley werd geboren in Fieldhead bij Leeds en studeerde theologie in Daventry.

In 1770 ontdekt hij bij toeval dat potloodstrepen verwijderd kunnen worden door er met een stuk rubber overheen te wrijven. Vanaf dat moment worden er stukjes rubber als gum verkocht.

We doen Priestley echter tekort als we hier alleen vermelden dat hij de vlakgom uitvond. Zo was hij bijvoorbeeld ook degene die ontdekte dat planten zuurstof produceren en zag hij als eerste het verband tussen ademhaling en verbranding.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las