/

Joseph Priestley (1733-1804) – Uitvinder van de vlakgom

Gummetje
Gummetje (CC BY-SA 3.0 - Stefan-XP - wiki)

De Engelse filosoof, theoloog en chemicus Joseph Priestley vond in 1790 bij toeval de vlakgom uit. De wetenschapper deed in zijn leven nog veel, veel meer maar in dit artikeltje staan we alleen stil bij zijn uitvinding van de vlakgom.

Joseph Priestley door Ellen Sharples
Joseph Priestley door Ellen Sharples
Priestley bracht tijdens zijn leven onder meer enkele wetenschappelijke werken over de geschiedenis van elektriciteit uit. Priestley werd geboren in Fieldhead bij Leeds en studeerde theologie in Daventry.

In 1770 ontdekt hij bij toeval dat potloodstrepen verwijderd kunnen worden door er met een stuk rubber overheen te wrijven. Vanaf dat moment worden er stukjes rubber als gum verkocht.

We doen Priestley echter tekort als we hier alleen vermelden dat hij de vlakgom uitvond. Zo was hij bijvoorbeeld ook degene die ontdekte dat planten zuurstof produceren en zag hij als eerste het verband tussen ademhaling en verbranding.

Bekijk meer over:

Biografieën, Uitvinders

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: