Dark
Light

Anders Celsius (1701-1744) – Uitvinder van de temperatuurschaal

Auteur:
1 minuut leestijd
Anders Celsius
Anders Celsius

Postzegel ter ere van Anders Celsius
Als het om temperatuur gaat dan zeggen we vaak kortweg dat het, bijvoorbeeld, 25 graden is. Officieel is het dan 25 graden Celsius. De temperatuurschaal die we doorgaans gebruiken is namelijk vernoemd naar de Zweedse astronoom Anders Celsius.

Anders Celsius (1701-1744) introduceerde de beroemde temperatuurschaal in 1742. Hij was al sinds 1730 hoogleraar in de astronomie in Uppsala. Voor hij letterlijk naam maakte met zijn temperatuurschaal richtte hij in Uppsala onder meer een sterrenwacht op.

Omgekeerd

In 1742 voerde hij zijn temperatuurschaal in. Het leek hem handig dat het kookpunt van water precies op 0° zou liggen en het vriespunt op 100°. Later werd dit omgedraaid. Wie dit precies deed is niet helemaal bekend. Vaak wordt de Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus genoemd, maar volgens anderen draaide de opvolger van Celsius, Martin Stromer, de temperatuurschaal om.

Hoe dan ook: vandaag de dag ligt het kookpunt van water op 100° Celsius en het vriespunt op 0° Celsius. Naamgever Anders Celsius overleed op 42-jarige leeftijd aan tuberculose in Uppsala.

×