Julius Richard Petri (1852-1921) – Uitvinder van de petrischaal

Het is vrijdag precies 161 jaar geleden dat de Duitse bacterioloog Julius Richard Petri werd geboren. Hij werd vooral bekend door de ontwikkeling van de naar hem vernoemde petrischaal.

Doodle ter ere van Julius Richard Petri
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 161e geboortedag van Julius Richard Petri (1852-1921) is het traditionele logo vrijdag vervangen door een aantal petrischaaltjes.

De Duitse bacterioloog Julius Richard Petri werd op 31 mei 1852 geboren in Wupertal, een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij studeerde medicijnen en werkte in Berlijn als assistent van de beroemde Duitse medicus Robert Koch. Deze Koch is onder meer de geschiedenisboeken ingegaan als de man die de oorzaak van miltvuur ontdekte. Ook ontdekte hij de bacterie die tuberculose veroorzaakt.

- advertentie -

Petrischaal

Julius Richard Petri
In 1887 bedacht Julius Richard Petri de petrischaal, een vlakke, glazen of plastic schaal met deksel die onder meer gebruikt kan worden voor het kweken van bacteriën. Ook kan de petrischaal bijvoorbeeld gebruikt worden voor het samenbrengen van eicellen en sperma bij IVF.

Op de startpagina van Google zijn vrijdag zes van deze petrischaaltjes te vinden. De doodle is interactief. Als op de play-knop wordt gedrukt is te zien hoe de schaaltjes gevuld worden. Vervolgens kan men bekijken welke bacteriën in de schaaltjes liggen door er met de muis overheen te gaan.

Zie ook: lijst van uitvindingen

De Doodle ter ere van Julius Richard Petri:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: