Week van de koloniale geschiedenis

Marie Curie (1867-1934) – Pools-Franse natuurkundige

Het is maandag 144 jaar geleden dat de Pools-Franse natuur- en scheikundige Marie Curie geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Marie Curie
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 144e geboortedag van Marie Curie (1867-1934) is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van de wetenschapster, zittend aan een tafel voor een van haar experimenten.

Marie Curie werd op 7 november 1867 geboren in Warschau. Ze is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste vrouw die de Nobelprijs won en de eerste persoon die deze prijs twee keer won.

Polonium en radium

Samen met haar echtgenoot, Pierre Curie, ontdekte ze de scheikundige elementen polonium en radium. Curie was ook de eerste die de term ‘radioactief’ gebruikte als beschrijving van door uranium afgegeven straling. Het feit dat ze tijdens haar experimenten veelvuldig in contact kwam met deze straling heeft er hoogstwaarschijnlijk voor gezorgd dat ze leukemie kreeg. Ze overleed op 66-jarige leeftijd aan die ziekte.

- advertentie -

Met haar man ontving ze in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Dit voor het onderzoek dat ze gedaan hadden naar radioactieve straling en de stoffen die deze straling voortbracht. In 1911 ontving Curie, inmiddels weduwe, haar tweede Nobelprijs, toen voor de ‘ontdekking van radium en polonium, de isolatie van radium en de studie van het karakter en de verbindingen van dit opmerkelijke element’. Marie Curie’s dochter, Irène Joliot-Curie, won overigens ook ooit een Nobelprijs. In 1935 ontving zij de Nobelprijs voor de wetenschap.

Zie ook: Lijst van uitvindingen
Boek: Marie & Irene Curie. De eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaars

The Genius Of Marie Curie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: