/

Kamp Amersfoort wil 35.000 gevangenen gezicht geven

Impressie van het Fotomonument
Impressie van het Fotomonument

Nationaal Monument Kamp Amersfoort gaat proberen om foto’s te achterhalen van 35.000 personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp gevangen zaten. Het herinneringscentrum wil de oorlogsslachtoffers op deze manier een gezicht geven. Vandaag is voor het project een website gelanceerd: geefgevangeneneengezicht.nl

De foto’s vormen een Fotomonument in het nieuwe museum, dat in het voorjaar van 2020 de deuren moet openen. Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort:

“We hopen dat iedereen die dit project omarmt nog één keer de zolder op kruipt of oude fotoalbums uit de kast trekt om ons te helpen de oud-gevangenen weer zichtbaar te maken.”

Het herinneringscentrum is tegelijk op zoek naar donateurs, particulieren en bedrijven, die het Fotomonument mede mogelijk willen maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Ze stierven of ze overleefden.

“In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam. Kamp Amersfoort wil hen middels het project ‘Geef gevangenen een gezicht’ weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer.”

Lees ook: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp
Boek: Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942 – Dirk Willem Folmer

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: