Dark
Light

Kansas

Auteur:
1 minuut leestijd

Vlag van Kansas
Vlag van Kansas

In het midden van Amerika gelegen staat die de bijnaam The Sunflower State heeft. Kansas heeft een totale oppervlakte van 213.283 km² en ongeveer 3 miljoen inwoners. Topeka is de hoofdstad van de staat.

Aan de naam van de staat is al te zien dat Kansas vroeger bewoond werd door indianenstammen. De naam Kansas is namelijk afkomstig van het Sioux-woord kansa dat ‘volk van de zuidenwind’ betekent.

Het gebied werd in 1541 voor het eerst verkend door blanken. Dit door Spanjaarden die geleid werden door de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Vásquez de Coronado. Aanvankelijk werd het gebied niet geschikt geacht voor landbouw en daarom alleen bezocht door bonthandelaren die handel dreven met leden van indianenstammen zoals de Pawnees, Kansa’s en de Osages.

De staat Kansas in het rood gemarkeerd
De staat Kansas in het rood gemarkeerd

In 1854 werd de Kansas-Nebraska-wet van kracht. Deze wet verdeelde het gehele prairiegebied te noorden van 37° noorderbreedte in twee territoria. De bewoners in deze territoria moesten vanaf dat moment zelf bepalen of ze slavernij in hun gebied wilden toestaan. Dit leidde tot behoorlijk wat onrust en discussie die uiteindelijk ook tot de oprichting van de partij van de Republikeinen leidde. Uit het gehele land kwamen mensen naar de territoria om hun standpunt voor wat betreft de slavernij te verdedigen. Sommige historici zien in deze periode die ook wel Bleeding Kansas wordt genoemd een voorbode van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Kansas sloot zich tijdens deze burgeroorlog uiteindelijk aan bij de Unie van noordelijke staten die tegen de slavernij waren.

Het embleem in de vlag van de Amerikaanse staat KansasVlag & motto
Op de blauwe vlag van Kansas is in het midden een zonnebloem, het symbool van de staat. Onder de bloem is een zegel te vinden met daarin een tafereel dat herinnert aan de eerste periode van kolonisatie. Boven dit tafereel zijn 34 sterren te vinden. Dit als verwijzing naar het feit dat Kansas als 34ste staat toetrad tot de Verenigde Staten. Aan de uiterste bovenzijde van het zegel is het motto van Kansas te vinden: Ad Astra per Aspera. Dit betekent zoveel als Naar de sterren door moeilijkheden. De vlag van Kansas is sinds 1925 in gebruik.

Link:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×