Dark
Light

Kees van Kooten schenkt oorlogsalbums vader aan NIOD

1 minuut leestijd

Kees van Kooten – Foto: CC/Michiel Hendryckx
Schrijver Kees van Kooten schenkt op 3 mei de oorlogsdagalbums van zijn vader aan het NIOD. De auteur schreef in zijn laatste boek, ‘De Verrekijker’, al te overwegen de albums over te dragen aan het instituut.

Op 3 mei is de nationale actie Niet Weggooien! die het NIOD samen met vijftien Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra elk jaar organiseert.


Met deze actie willen de instellingen voorkomen dat materiaal van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië uit de Tweede Wereldoorlog verloren gaat. Het NIOD en de andere instellingen die meedoen aan de actie nodigen mensen uit om naar één van de musea of centra te komen om hun voorwerpen te schenken zodat de oorlogsobjecten bewaard blijven.

Kees van Kooten schreef dit jaar het boekenweekgeschenk, getiteld De Verrekijker. Hierin schreef hij onder meer over de oorlogsalbums van zijn vader:

Ik kan dit schitterende museumstuk onmogelijk weggooien. Dan toch maar aan het NIOD schenken? Terwijl ergens in Nederland wellicht nog altijd een leeftijdgenoot van mij rondloopt die zijn eigen overleden vader op een van deze foto’s herkent en zich maar al te graag, slikkend van ontroering, over dit document zou ontfermen?

Wie ook oorlogsgerelateerde voorwerpen wil afstaan kan contact opnemen met het NIOD.

Gerelateerde boeken:

×