Week van de koloniale geschiedenis

Kettingboek uit de zeventiende eeuw

In 1847 werden de boeken van de librije van de Grote Kerk van Weesp overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek. Net als veel andere steden beschikte Weesp sinds de zestiende eeuw over een min of meer openbare bibliotheek, waarin de boeken in kasten of op lectrijnen stonden, kerkbankachtige constructies met een zitbank ervoor.

De boeken waren aan de meubels bevestigd met kettingen om diefstal te voorkomen. Afgezien van de bewaard gebleven librije van de Walburgskerk in Zutphen zijn bijna alle Nederlande librijes in de voorbije eeuwen gesneuveld. Als hun boeken al bewaard zijn gebleven, zijn ze bijna altijd herbonden. Aan het hier getoonde boek, afkomstig uit Weesp, is nog te zien dat het uit een kettingbibliotheek afkomstig is.

Eerder schreef KB-collectiespecialist Erik Geleijns een blog over kettingboeken

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een 17e-eeuws kettingboek. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: