Getijdenboek, 15de eeuw (KB)
Getijdenboek, 15de eeuw (KB)

De meest recente middeleeuwse aanwinst van de Koninklijke Bibliotheek is een getijdenboek van Leidse makelij. Waar het boek is gemaakt, kunnen we vaststellen dankzij de bloemrijke decoratie: die is kenmerkend voor Leidse getijdenboeken uit het vierde kwart van de vijftiende eeuw.

Het is waarschijnlijk de Haagse patriciër Corstiaen Pietersz. van der Beeck (ca. 1476-1553) geweest die het boek in zijn jeugd heeft besteld, misschien ter gelegenheid van zijn huwelijk. In ieder geval schonken zijn dochters Maergen en Jannegen het boek in 1579 aan hun neefje Corstiaen Pietersz., om de nagedachtenis aan diens grootvader in ere te houden. De KB kocht het boek in 2014 op een veiling in Londen; sindsdien is het weer ‘thuis’. Lees hier meer over het getijdenboek.

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een Getijdenboek, 15de eeuw. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Getijdenboek, 15de eeuw (KB)
Getijdenboek, 15de eeuw (KB)

Bekijk meer over:

Religieuze geschiedenis, Samenwerkingsrubrieken, Topstukken KB

Categorieën

Vorige verhaal

Kettingboek uit de zeventiende eeuw

Volgende verhaal

Agrippa in Nederland