Ebru-marmer 1960-1970
Ebru-marmer 1960-1970

Het maken van marmerpapier vereist een grote technische vaardigheid. In een lage bak gevuld met een aftreksel van bepaalde planten, zoals Iers mos, worden oplossingen van kleurstoffen gesprenkeld die op het oppervlak blijven drijven.

Daarna kan de marmeraar met kammen of andere puntige voorwerpen de drijvende kleuren bewerken tot allerlei patronen. Vervolgens wordt een vel papier voorzichtig op het oppervlak gelegd. Na van de marmerbak gelicht te zijn is het patroon overgezet op het papier. Het hier getoonde vel is in de jaren zestig van de vorige eeuw gemaakt door Necmeddin Okyay in Istanbul. Het is gebaseerd op de veel oudere Turkse marmerpapieren (Ebru), waarbij in het marmerpatroon bloemmotieven zijn verwerkt. Necmeddin Okyay was een meester in deze techniek en zijn marmerpapier heeft zelfs een eigen naam gekregen: Necmeddin-Ebru.

Zie ook: www.kb.nl/themas/boekkunst-en-geillustreerde-boeken/sierpapier/ebru-papier

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Haags Liederenhandschrift, ca. 1400. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: