P.C. Hooft reist naar Rome, 1598-1600

P.C. Hooft reist naar Rome, 1598-1600
P.C. Hooft reist naar Rome, 1598-1600
Op 11 juni 1598 vertrekt de Amsterdamse burgemeesterszoon P.C. Hooft (1581-1647) naar Italië. Via het Franse La Rochelle, Parijs en Marseille, landt hij te Genua. Van daar trekt hij acht maanden door Italië.

Deze ‘Reis-Heuchenis’ is een tamelijk zakelijk dagboek van zijn reis. Hooft noteert erin waar hij is en wat hij ziet. In maart 1599 is hij in Parijs. Hooft vertelt over zijn bezoek aan Meudon, een paleis met ‘een schoone sale’ en ‘schone schilderijen’. Ook zegt hij dat hij het opgebaarde lichaam van de even tevoren gestorven Gabrielle d’Estée, maîtresse van de Franse koning, heeft gezien.

Het origineel is tot en met 21 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: www.kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: P.C. Hooft reist naar Rome, 1598-1600. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: