Dark
Light

Nederlandse actrice Kitty Courbois (79) overleden

“Een eigenzinnige, bezielde vrouw”
Auteur:
1 minuut leestijd
Kitty Courbois in 'De schaduw van een revolverman', 1964 (cc - Anefo - F.N. Broers)
Kitty Courbois in 'De schaduw van een revolverman', 1964 (cc - Anefo - F.N. Broers)

De Nederlandse actrice Kitty Courbois is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam, die in een verklaring over de actrice schrijft:

“Wij treuren om het verlies van Kitty Courbois. Een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf. Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar. Een onvergetelijke ‘grande dame’ van het Nederlandse toneel.”

Kitty Courbois werd in 1937 geboren in Nijmegen en studeerde in 1960 af aan de Toneelacademie Arnhem. Op het toneel debuteerde ze bij de Nederlandse Comedie in het stuk De getatoueerde roos van Tennessee Williams. Courbois werd gelijk genomineerd voor de Colombina (1961), de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke, ondersteunende acteursrol in het Nederlands theaterseizoen.

Elf jaar bleef Courbois voor de Nederlandse Comedie spelen. Daarna speelde ze voor verschillende gezelschappen, waaronder voor het Amsterdams Toneel. Na oprichting van Toneelgroep Amsterdam in 1987 werd ze gevraagd om bij deze nieuwe groep te komen werken. Kitty Courbois was te zien in een groot aantal stukken van de toneelgroep, waaronder in Medea (1989), Richard III (1994), Klaagliederen (1994), Oidipous (2001), Phaedra (2010), Na de zondeval (2012) en Kings of war (2015).

Begin jaren zeventig had Courbois een verhouding met de Belgische auteur Hugo Claus.

Kitty Courbois met Henk van Ulsen in Villon vertaald, 1964 (cc - Anefo - F.N. Broers)
Kitty Courbois met Henk van Ulsen in Villon vertaald, 1964 (cc – Anefo – F.N. Broers)

Televisie

Het grote publiek leerde Kitty Courbois vooral kennen door haar rollen in verschillende films en televisieseries zoals Het bittere kruid (1985), Op hoop van zegen (1986), Leedvermaak (1989), Dokter Tinus (2012) en de Veronica-serie Spijkerhoek (1990-1992). In de vierdelige VPRO-serie Beatrix, Oranje onder vuur (2012) vertolkte Courbois de rol van koningin Wilhelmina.

Prijs

Tijdens het vijftigjarige theaterjubileum van de actrice op 28 maart 2010, riep Toneelgroep Amsterdam de Courbois-parel in het leven. De prijs eert actrices die zowel in het theater als in films en in televisieseries furore hebben gemaakt.

In 2010 ontving Courbois het ereteken van verdienste van de stad Amsterdam.

Kitty Courbois haalt jeugdherinneringen op:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×