Dark
Light

Kledingstuk uit de ijzertijd gevonden in Noorwegen

Auteur:
1 minuut leestijd

Door de opwarming van de aarde en het wegsmelten van sneeuw hebben archeologen in Noorwegen enkele bijzonder ontdekkingen gedaan.

Pijlpunten die werden gevonden - Afb: Antiquity
Pijlpunten die werden gevonden – Afb: Antiquity
De zogenaamde eeuwige sneeuw smelt in de bergen van Noorwegen stukje bij beetje weg. Hierdoor vonden archeologen onlangs onder meer een tuniek uit de ijzertijd en enkele tientallen speerpunten van naar schatting zesduizend jaar oud.

De vondst is bekendgemaakt door Marianne Vedeler van de universiteit van Oslo in een artikel in het wetenschappelijke magazine Antiquity. Volgens de wetenschapster leert de vondst van het tuniek onderzoekers meer over de invloed die de Noord-Europese culturen en het Romeinse Rijk op elkaar hebben gehad.

T-shirt

Het tuniek werd gevonden in de Lendbreen-gletsjer in Noorwegen. Het kledingstuk, dat zowel wol van een lammetje als van een volwassen schaap bevat, blijkt te zijn gemaakt tussen 230 en 390 na Christus. Het is een van de weinige overgebleven kleden uit deze periode. Het kledingstuk blijkt in het verleden twee keer te zijn gerepareerd en heeft geen knopen of gespen. De gebruiker trok het, zoals een t-shirt, gewoon over het hoofd. De zesduizend jaar oude speerpunten zijn net als het tuniek zeer goed bewaard gebleven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×