Dark
Light

Kleurenbeelden Abe Lenstra gevonden in filmarchief

Abe Lenstra 100 jaar geleden geboren
Auteur:
2 minuten leestijd
Abe Lenstra tijdens de wedstrijd. Still video
Abe Lenstra tijdens de wedstrijd. Still video (Fries Film Archief)

Het Fries Film Archief heeft onbekende kleurenbeelden gevonden van een voetbalwedstrijd tussen Heerenveen en HFC Haarlem uit 1948. Bijzonder is dat op de beelden ook de legendarische Friese voetballer Abe Lenstra (1920-1985) te zien is. Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de sportman het levenslicht zag.

Het gevonden beeldmateriaal is met een 8mm-camera gemaakt door Oeds Andries Brouwer, een amateurfilmer uit Dokkum. Het kleurenfilmpje duurt ongeveer drie minuten en geeft een impressie van de kampioenswedstrijd Heerenveen-Haarlem van 6 mei 1948. Heerenveen speelde toen, met Abe Lenstra in de aanval, tegen Haarlem, dat destijds Kick Smit als sterspeler had. Heerenveen won het duel 4-3, dankzij vier treffers van Lenstra. De landstitel ging uiteindelijk echter naar BVV Den Bosch kampioen.

De kleurenbeelden zijn opgenomen in de documentaire Danser met de bal, gemaakt ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Abe Lenstra. De documentaire wordt zaterdag uitgezonden op NPO2.

‘Us Abe’

Lenstra, alias ‘Us Abe’ (‘Onze Abe’) wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandse voetballers ooit, samen met spelers als Bep Bakhuys, Faas Wilkes, Johan Cruijff en Marco van Basten.

Abe Lenstra in 1956
Abe Lenstra in 1956 (CC0 – Joop van Bilsen / Anefo – wiki)
Het doelpunten-gemiddelde van Abe Lenstra lag een fractie boven de 1,0: in de 760 officiële wedstrijden die de Fries speelde, maakte hij maar liefst 763 doelpunten. De meest gedenkwaardige wedstrijd die hij speelde, was op 7 mei 1950 tegen Ajax. Heerenveen stond in die match met 1-5 achter, maar nadat Ajax-speler Joop Stoffelen de Fries uitschold voor ‘stinkende boer’ werd Lenstra enorm boos. Hij scoorde twee doelpunten, gaf een assist en leidde zijn ploeg naar een 6-5 zege. Rinus Michels, de succescoach van 1988, scoorde in dit duel tweemaal voor Ajax. Tevergeefs.

Bijzonder aan Abe Lenstra was dat hij tweebenig was, wat uniek was voor die tijd, en ondanks een riant salarisaanbod weigerde om in het buitenland te gaan spelen. Een liedje op de grammofoonplaat, ingezongen door Lenstra, herinnert aan zijn trouw aan Heerenveen:

“Ze stuurden me een blanco cheque, ik streek eens langs mijn kin. Want op een heel klein briefie stond: vul zelf die cheque maar in. Toen zei m’n vrouw: Hé, aarzel niet, vraag dan maar een miljoen! Maar ik zei: Nee, zeg ben je gek, stel je voor dat ze het doen.”

Overzicht van Boeken over voetbalgeschiedenis

Bronnen

Internet
-http://friesfilmarchief.nl/nieuws/kleurenbeelden-vv-heerenveen-hfc-haarlem-uit-1948-ontdekt/
-https://www.sc-heerenveen.nl/club/historie/abe-lenstra
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Abe_Lenstra

×